Veendam in de maag met zoutwinner Nedmag

Nedmag.

De raad van Veendam zit in de maag met zoutwinner Nedmag. Een hoofdpijndossier, noemde GroenLinks het maandagavond in de gemeenteraad. Fractie VUK presenteert opnieuw een oud idee. In plaats van zout te winnen zou Nedmag moeten investeren in een zoutmeer om te kuren.

Toenmalig burgemeester Ab Meijerman (PvdA) gaf tien jaar geleden al aan dat een zoutwaterbad bij Tripscompagnie technisch haalbaar moet zijn. Keer op keer is onderzoek verricht naar de haalbaarheid van een een tweede kuuroord in de provincie. ,,Investeerders zijn nooit gevonden’’, aldus wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen) die het verder ‘een heel mooi plan noemt’.

Stoppen

De wethouder reageert op kritiek van fractievoorzitter Pe Langen van VUK op zoutwinner Nedmag. Zoutwinning moet stoppen, stelt Langen onomwonden vast. ,,Zoutwinning levert meer schade op dan winst.’’ Schmaal: ,,Je zult eerst een zorgvuldige afweging moeten maken van de gevolgen als je wilt stoppen met zoutwinning.’’ De wethouder betoogt dat in de discussie ook rekening gehouden moet worden met banenverlies voor honderden mensen.

Heilbad Veendam

Dat kan volgens Langen worden ondervangen. Hij toverde maandagavond een oud plan uit de hoge hoed voor de aanleg van een kuurbad bij het Tripsbos bij Tripscompagnie. De gemeente heeft er een stuk grond in eigendom dat volgens Langen gemakkelijk onder zout water te zetten is.

 Medewerkers van Nedmag zouden dat welness-resort kunnen aanleggen en er kunnen werken. Heilbad Veendam zal volgens Langen veel toeristen trekken, vooral ook uit Duitsland. ,,Het vergt een miljoeneninvestering. Maar iedereen kan meeprofiteren.’’

Of het er tien jaar na dato van komt is de vraag. Hoe het verder moet met de zoutwinner, over het nieuwe winningsplan van Nedmag, daar moet de Veendammer raad zich nog over uitspreken. Zo ver als in Midden-Groningen zijn ze in Veendam nog niet. College en raad daar zijn unaniem tegen het nieuwe (zout)winningsplan. Politiek Veendam spreekt zich er later over uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu