Veendam zegt als vijfde gemeente nee tegen de RES: GroenLinks-voorman wil onderzoek naar kernenergie

Na Delfzijl, Oldambt, Pekela en Stadskanaal zegt ook Veendam nee tegen de Regionale Energie Strategie; het bod van de provincie Groningen voor de opwekking van duurzame energie. GroenLinks-voorman Trevor Mooijman wil kernenergie niet uitsluiten om de klimaatdoelstellingen te halen.

Het gemeentehuis in Veendam.

Het gemeentehuis in Veendam. Foto: DvhN

De landelijke overheid heeft als doelstelling over 10 jaar 70 procent van de energie op duurzame wijze op te wekken: minimaal 35 terawattuur (TWh) aan stroom uit zon (80 procent) en wind (20 procent). Ook moet de CO2-uitstoot met 49 procent omlaag.

De provincie Groningen wil een zesde van het totaal voor haar rekening nemen, oftewel 5,7 TWh. Dat is te veel van het goede, vinden de Veendammers. Of zoals fractievoorzitter Dirk Klamer van de ChristenUnie het verwoordt: ,,Groningen moet niet het stopcontact van Nederland worden.’’

Onbespreekbaar

Politici zien doembeelden voor zich van steeds verder uitbreidende windmolenparken en velden vol zonnepanelen die niet alleen het landschap aantasten, maar ook overlast veroorzaken voor de bewoners. ,,Energietransitie vraagt meer dan windenergie. De Groningse bodem is door gaswinning uitgeput en verminkt. Maar ach: blijkbaar kunnen er wel meer windmolens bij’’, aldus Angelique Schoonewille van de SP. ,,Nog meer windmolens op Veendammer grond, dat is onbespreekbaar’’, betoogt Ina Meerloo van de VVD.

Dat er wat moet gebeuren, daar zijn de Veendammers het over eens. Maar ze willen geen verplichtingen op zich nemen in een bod groter dan 4 TWh. Dit willen ze vastgelegd hebben in de concept-RES, zo staat in een motie die behalve door het CDA door alle partijen is aangenomen.

,,We moeten onze ogen niet sluiten voor het klimaatprobleem. Maar we moeten kijken wat haalbaar en betaalbaar is. We hoeven geen koploper te zijn’’, aldus Vladimir Slor, fractievoorzitter van de PvdA.

Alternatieven

Het stoort partijen dat er vooral gekeken wordt naar wind- en zonne-energie. ,,Draagvlak ontbreekt en er moet onderzoek komen naar alle alternatieve bronnen van energie. De technische haalbaarheid en betaalbaarheid van voorliggende plannen zijn onvoldoende uitgewerkt, waardoor het maken van keuzes op dit moment niet verantwoord is’’, stelt Christel Knot van GemeenteBelangen (GB), die maandagavond namens GB, VVD, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie de motie indiende.

GroenLinks en kernenergie

Zelfs kernenergie kan een optie zijn, vinden GB, CDA en ook fractievoorzitter Trevor Mooijman van GroenLinks. ,,Mijn betoog vertegenwoordigt niet het standpunt van GroenLinks’’, zo begon Mooijman zijn verhaal. Hij weet zich niet gesteund door Theo Mooijman, voorzitter van GroenLinks Veenkoloniën, raadscommissielid en vader van Trevor Mooijman. ,,De steunfractie kan zich niet vinden in mijn mening, zeg ik met verdrietig gemoed.’’

Trevor Mooijman betoogt dat de klimaatverandering zijn mening over kernenergie heeft doen kantelen. ,,Wanneer je de opwarming van de aarde serieus neemt en je bent tegen kernenergie, dan neem je de opwarming van de aarde niet serieus’’, citeert Mooijman wetenschapsjournalist Simon Rozendaal uit diens column onlangs in opinieblad Elsevier . Mooijman: ,,Kernenergie is hartstikke veilig en volkomen schoon, met nul CO2-uitstoot. Het is me een lief ding waard als ook die optie als serieus alternatief wordt onderzocht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu