Veerdiensten naar de Wadden starten voorzichtig weer op: 'De telefoon staat roodgloeiend'

De boot naar Borkum in de Eemshaven. Foto: Archief/Jan Zeeman

Verre vakanties zitten er door de coronamaatregelen niet in, dus plannen veel Nederlanders vakanties in eigen land. De Waddeneilanden lijken bij uitstek geschikt voor zo’n tripje. Maar hoe zit dat nu met de bootreis?

De boot naar Borkum gaat voorzichtig weer toeristen van de Eemshaven naar het Duitse Waddeneiland brengen. Dagjesmensen mogen nog niet mee; eerst zijn alleen vakantiegangers die er een paar dagen blijven welkom op Borkum.

De eerste boot vertrok vrijdagmiddag om 12.00 uur. Vol zat-ie niet. Er gingen zo’n twintig auto’s en honderd passagiers mee. „De Duitse overheid heeft de maatregelen versoepeld, waardoor we weer kunnen gaan varen”, zegt adjunct-directeur Rolf Bouwman van rederij AG Ems-Nederland B.V. „De telefoon staat hier al heel de week roodgloeiend.”

Mondkapjes op en minder mensen aan boord

De rederij neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de afvaarten soepel verlopen. Reserveren is verplicht, net als het dragen van mondkapjes aan boord. Normaal gesproken passen er twaalfhonderd passagiers op de veerboot, nu mogen maximaal zeshonderd mee. En dagjesmensen zijn dus nog niet welkom, alleen toeristen die er verblijven. „Eind deze maand gaan waarschijnlijk de hotels op het eiland weer mondjesmaat open.”

Wie nu naar Borkum wil varen, moet wel iets dieper in de buidel tasten. De prijs van een bootticket is gestegen; een ticket kost 38,75 euro. Dat is 4 euro duurder dan voor de coronacrisis. „We hebben twee maanden niet kunnen varen en hebben dus geen omzet gemaakt, terwijl we wel kosten hadden. Nu kunnen we nog steeds niet op volle capaciteit aan de slag. Vandaar de prijsstijging”, legt Bouwman uit.

Hij is blij dat de veerdienst weer los kan. „Al die tijd was de parkeerplaats leeg. Nu gaat het eindelijk weer de goede kant op. Dat is voor ons goed, voor het eiland en voor het toerisme.”

Met Hemelvaart naar Schier?

De veerdienst van rederij Wagenborg, die op Schiermonnikoog en Ameland vaart, hanteert de komende tijd aangepaste openingstijden. In het Hemelvaartweekend wordt op donderdag en zondag vier keer gevaren, op vrijdag en zaterdag vijf keer.

Reserveren is niet mogelijk, dat systeem is pas in juni beschikbaar. „Dan geldt ook pas de versoepeling voor het openbaar vervoer’, zegt directeur Ger van Langen van de passagiersdienst. Het dragen van een mondkapje op de boot wordt ook pas in juni verplicht.

Toeristen met Waddenverlangen kunnen dus de gok wagen om naar de pier in Holwerd of Lauwersoog te rijden. De boten varen, maar of je mee mag is niet zeker. Er mogen 400 passagiers op de boot in plaats van de gebruikelijke 1000. Vol is vol.

Hoe voorkomt de veerdienst dan dat het enorm druk wordt? „De noodverordening is in Friesland nog steeds van kracht”, zegt Van Langen. Hij verwacht dat mensen zelf om de regels denken. „Bovendien zijn wij geen handhavers, dat is aan de gemeente.”

Nieuws

Meest gelezen

menu