Veilig collecteren: met gestrekte arm of met een anderhalvemetermattie

De ouderwetse collectebus is uit de gratie.

Het collecteseizoen barst los. Maar hoe doe je dat in coronatijd, veilig langs de deuren?

De herfst is niet het enige dat voor de deur staat. Nu de vakanties voorbij zijn en de avonden korter worden, schiet de kans dat rond het avondeten de deurbel gaat omhoog. Het collecteseizoen is begonnen. Eerst is het de beurt aan KWF, volgende week komt het Spierfonds langs en daarna de Nierstichting. Met wat collectevrije weken tussendoor gaat het zo door tot begin juli het Nationale MS Fonds de rij sluit.

Donatiebonnen met een QR-code

Maar door corona is ook collecteren anders geworden. Zo kunnen collectanten van KWF ervoor kiezen om in plaats van aan te bellen donatiebonnen met een QR-code door de brievenbus te gooien. Door de code te scannen op de mobiele telefoon gaan donateurs naar de betaalomgeving van de app van hun bank, waarna ze kunnen kiezen welk bedrag ze overmaken.

Contant geld is al een beetje uit de gratie. Niet alleen omdat steeds minder mensen losse euro’s in huis hebben, maar ook vanwege de verplichte anderhalvemeter afstand. „Bij ons moet de bus door de collectant op de grond worden gezet”, zegt Javinda Oppewal van KWF Groningen.

Met gestrekte arm collectebus vast

,,Bij ons kan contant geven nog steeds hoor”, zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming (die de collecteweek altijd rond dierendag heeft). ,,Maar dan houden onze mensen wel met een gestrekte arm de bus vast, zodat je genoeg afstand houdt.” Verder zit er een flinke QR-sticker op de bus, die van anderhalve meter afstand gescand kan worden. Silos: ,,Standaard staat het bedrag op 3 euro, maar dat kunnen mensen in de app van hun bank natuurlijk naar boven of beneden aanpassen.”

Het landelijk opererende bedrijf Streetwise, met een vestiging in Groningen, doet niet anders dan werknemers langs de deuren sturen. Niet om te collecteren, maar om donateurs te werven voor goede doelen als de Hartstichting. In het voorjaar mocht het aanbelwerk drie maanden lang niet gedaan worden. Sinds juni gaan de voornamelijk jonge wervers van Streetwise weer op pad. En dat doen ze volgens manager Floor Meinders volledig coronaproof.

Alcoholdoekjes om aan te bellen

,,Om aan te bellen gebruiken we alcoholdoekjes”, zegt Meinders. ,,Vervolgens leggen we een mat neer met daarop de naam van het goede doel. Dat noemen wij hier de anderhalvemetermattie”, zegt Meinders. ,,Daar moeten onze mensen achter blijven staan, zodat er steeds genoeg afstand wordt gehouden. Dat werkt eigenlijk super leuk, want iedereen weet direct waar je mee te maken hebt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu