Veiligheidsregio Amsterdam heeft crisisnoodopvang nog niet gereed, situatie Ter Apel lijkt vanavond toch weer onzeker

Topsporthal in Leek is vorige week klaargemaakt voor de opvang van asielzoekers die Ter Apel voor de dichte deur komen. Foto: Jan Willem van Vliet

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft de crisisnoodopvang voor asielzoekers uit Ter Apel nog niet gereed. Amsterdam zou een van de regio’s moeten zijn die vanaf 1 juni het overvolle Ter Apel ontlasten.

De eerste vier veiligheidsregio’s die vanaf 1 juni elk 150 extra opvangplekken voor Ter Apel leveren, zijn Groningen, Friesland, Zeeland en Amsterdam. Dat werd dinsdagavond bekend gemaakt. Met de in totaal 600 plekken zou voorkomen moeten worden dat asielzoekers weer op stoelen of op de grond moeten slapen in kantoren of wachtruimtes in Ter Apel.

Maar woensdag zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland verrast te zijn door dat gebied. Amsterdam heeft nog geen plekken paraat. ,,We zijn welwillend, en kijken waar we kunnen helpen, maar we zijn nog niet zo ver.”

Groningen, Friesland, Zeeland en Amsterdam zouden beginnen

Vorige week maandag hebben de veiligheidsregio’s gezamenlijk afgesproken om de komende drie maanden per toerbeurt met vier regio’s gedurende twee weken 600 opvangplekken te realiseren. Later is bepaald dat Groningen, Friesland, Zeeland en Amsterdam op 1 juni zouden beginnen. Tenminste, dat dacht in ieder geval het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). ,,Wij hoorden ook vanochtend van Amsterdam dat ze geen plekken beschikbaar hebben”, zegt woordvoerder Frank Neervoort van het COA.

De veiligheidsregio’s Groningen (Leek) en Friesland (Heerenveen) hebben de opvanglocaties de afgelopen dagen al in gebruik genomen. Daar zijn op dit moment al asielzoekers opgevangen, dus de vraag is wel hoeveel extra ruimte deze locaties vanaf vandaag bieden. Ook de veiligheidsregio Zeeland komt volgend het COA de afspraken na en heeft de gevraagde 150 plekken beschikbaar.

COA gaat nog steeds uit van 540 extra plekken

Neervoort gaat er ondanks de miscommunicatie met Amsterdam en de al deels gevulde locaties in Groningen en Friesland toch vanuit dat er vandaag en morgen 540 extra plekken beschikbaar komen. Hij verwacht dat Amsterdam donderdag mensen kan ontvangen. De woordvoerder van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kon dat woensdagmiddag nog niet bevestigen.

Dinsdagavond waren er weer 170 asielzoekers in Ter Apel waarvoor geen slaapplaats beschikbaar was. Rond middernacht werden zij ondergebracht in kantoor- en wachtruimtes van IND en COA. Vorige week verwachtten staatssecretaris Van der Burg en het COA dat dat probleem vanaf 1 juni voorbij zou moeten zijn.

Situatie Ter Apel blijft onzeker

COA-woordvoerder Neervoort houdt woensdag een slag om de arm. Hij kan niet garanderen dat die 540 extra plekken genoeg zijn om dat soort toestanden te voorkomen. ,,Omdat we niet weten hoeveel mensen zich per dag gaan melden.”

Nieuws

menu