Veiligheidsregio Friesland over feestbus met Vindicat-leden: Partybus had geen toestemming om zo de weg op te gaan

De studenten uit Groningen in de partybus.

Nico Kooistra, eigenaar van de Partybus waar leden van Vindicat woensdagnacht feest in vierden, zei donderdagmiddag toestemming te hebben van de Veiligheidsregio Friesland. Maar dat ontkent de Veiligheidsregio.

De partybus is van Kooistra Reizen uit Franeker. Vandaar dat Veiligheidsregio Friesland over de bus gaat, en niet de diensten in Groningen, ondanks dat de bus vannacht vol zat met Groningse studenten van Vindicat. Ze negeerden massaal de coronamaatregelen, onder toeziend oog van de Kooistra-medewerker.

Een klein foutje, meer niet, volgens de directeur. ,,Het is een momentopname geweest. Verder ging alles prima en hielden we ons aan de coronamaatregelen, net zoals tijdens andere ritjes met de partybus. En dan mag dit gewoon. Vraag maar aan de politie of Veiligheidsregio, daar hebben we nauw contact mee en die hebben hier toestemming voor gegeven. ”

Veiligheidsregio: Zéker geen toestemming

Maar bij de Veiligheidsregio Friesland weten ze van niks. De woordvoerder: ,,Het is nog even lastig met de nieuwe coronawet onder wiens verantwoordelijkheid dit precies valt, dat onderzoeken we nu. Maar het is in ieder geval zeker dat wij geen toestemming voor dergelijke busritten.”

Dit verbaast bus-baas Kooistra. ,,De Veiligheidsregio is hier geweest met twee man, dat was net voordat de cijfers weer opliepen. Ze hebben foto’s van de bus gemaakt en de documenten voor het vervoer van lachgas doorgenomen. Dat was allemaal prima. We mochten rijden, mits iedereen een mondkapje op had en we zelf geen drank of lachgas verkochten. Dat doen we ook niet. We worden vaker aangehouden tijdens ritjes en dan is er nooit iets aan de hand. Wij faciliteren alleen, de organisatie (studenten van Vindicat in dit geval – red.) regelt de rest.”

Kooistra zegt dat hij baalt van de situatie. ,,Het ging vannacht niet goed, maar iedereen schuift de verantwoordelijkheid af. Filmpjes van de organisatie verdwijnen ineens en dan denk ik: waar zijn jullie mee bezig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu