Veiligheidsregio Groningen akkoord met motorrijles

Eigenaar Marcel Nieuwland van 1-2 Ride gaat zaterdagmorgen weer van start met motorlessen.

Motorrijscholen kunnen weer de weg op. De Veiligheidsregio Groningen staat motorrijlessen na beraad toch toe. Zij kiest daarmee haar eigen lijn, in weerwil van het landelijke beleid.

Motorrijschool 1-2 Ride uit Groningen en Winschoten had een advocaat in de arm genomen omdat hij meent dat hij met motorrijlessen prima kan voldoen aan de coronamaatregelen. ,,Een motorinstructeur is geen contactberoep’’, stellen zij.

Enkele weken geleden sommeerde de politie rijschoolhouder Marcel Nieuwland echter te stoppen met de instructie van motorklanten.

Ruimte voor lessen in Groningen

De Veiligheidsregio toonde zich gevoelig voor de argumenten van Nieuwland en advocaat Theo de Jong. Na overleg met het ministerie ziet het orgaan ruimte om motorrijlessen in de provincie Groningen toe te staan. ,,Elke regio heeft zijn eigen noodverordening. Wij leggen die wat motorrijlessen betreft wat anders uit’’, zegt de woordvoerder van de Groninger burgemeester Koen Schuiling en voorzitter van de Veiligheidsregio.

Probleem is dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na overleg met RIVM en rijschoolbranche in februari besloot tot een verbod op alle vormen van rijlessen in de sector. ,,Een algeheel verbod sluit aan bij de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en is in lijn met de werkwijze van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsvaardigheidsbewijzen) dat op dit moment geen enkel type rijexamens afneemt’’, verklaarde een woordvoerder van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vorige week tegen deze krant.

Provincie vaart eigen koers

Na overleg met het ministerie ziet de Veiligheidsregio echter toch de ruimte haar eigen lijn te trekken. ,,Als je logisch nadenkt, zie je dat bij motorinstructie betrokkenen altijd 1,5 meter afstand hebben’’, aldus de woordvoerder van de Groninger burgemeester.

Groningen vaart dus zijn eigen koers. Dat kan. De regio’s zijn zelf verantwoordelijk voor de noodverordeningen die ze hebben opgesteld op basis van de coronamaatregelen van de regering. ,,We hebben het afgestemd en het is afwachten welke lijn andere regio’s kiezen.’’

Rijschoolhouder Nieuwland is blij dat hij weer de weg op kan met motorleerlingen zonder dat hij een boete riskeert. Hij baalt wel dat de politie hem enkele weken geleden een verbod oplegde. ,,Dat heeft mij motorklanten gekost. Het is al zo’n zware tijd. Alle lesauto’s staan al weken stil. Met de motorinstructie wisten we de schade enigszins te beperken.’’

De rijschoolhouder overweegt nog of hij de staat gaat claimen voor onnodig gemiste inkomsten. Zijn advocaat ziet mogelijkheden omdat de noodverordening in zijn visie motorinstructie ten onrechte als contactberoep beoordeelt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu