Verdacht pakketje in de Oude Boteringestraat in Groningen blijkt brief met mysterieus maar onschuldig poeder

Veel hulpdiensten bij het verdachte pakketje in de Oude Boteringestraat. Foto: De Vries Media

Het poeder in de mysterieuze brief die donderdagochtend binnenkwam bij het Confucius Instituut Groningen is onschuldig. De drie mensen die de stof hebben aangeraakt, komen met de schrik vrij.

Om wat voor stof het gaat, is nog niet duidelijk. Deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) proberen dat te achterhalen. Ook het pand aan de Oude Boteringestraat in Groningen is voor de zekerheid doorgelicht. Daarbij zijn geen schadelijke stoffen gevonden.

„We zijn heel blij dat het goed is afgelopen”, zegt woordvoerder Jorien Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Confucius Instituut is een stichting die huist in een gebouw van de RUG. Het nabijgelegen Academiegebouw werd donderdagochtend voor de zekerheid ontruimd.

De recherche gaat de drie medewerkers verhoren. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de mysterieuze stof onderzoeken. Het kan weken of misschien wel maanden duren voordat duidelijk wordt wat het poeder precies is.

Binnen blijven

De drie mensen die het poeder aan hebben geraakt, zijn medewerkers van het instituut. De drie moesten verplicht binnen wachten op de explosieven-experts. Ze oogden al in goede gezondheid, ze zaten rustig koffie te drinken.

„Zo op het oog lijken ze in goede gezondheid”, zei politiewoordvoerder Fred Kammenga eerder op donderdagochtend. „Voor hetzelfde geld is er niks aan de hand en kunnen ze hier over een week om lachen. Maar we nemen geen risico.”

Het Groningen Confucius Instituut is een samenwerkingsverband tussen Groningen en de Communication University van China. Burgemeester Peter den Oudsten is voorzitter van de club.

Explosievendienst is gearriveerd

De deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) arriveerden iets na twaalven vanuit Culemborg in de Groninger binnenstad. Twee explosievenexperts stapten met een koffertje naar binnen.

Hulpdiensten rukten donderdagochtend massaal uit. Een deel van de straat werd afgezet. Ook stonden er drie ambulances. Omstanders werden op afstand gehouden.

Gevaarlijke Stoffen Eenheid Ontsmetting

Ook de Gevaarlijke Stoffen Eenheid Ontsmetting van de brandweer Groningen was aanwezig.

De rode unit is een ontsmettingscontainer, meldt DvhN-verslaggever Lieke van den Krommenacker. Er zit onder meer een douche in. Mensen die met gevaarlijke stoffen in aanraking zijn gekomen, kunnen hier worden ontsmet.

Inmiddels is het ding weer opgehaald.

Overleg over situatie

Hoewel de situatie spannend was, gebeurde er op straat niet veel, aldus Van den Krommenacker. Hulpverleners stonden te keuvelen, iedereen was vooral aan het afwachten.

Nieuws

menu