'Verdachte Kasem M. heeft paspoort en komt naar Groningen'

Ilham Benchelh. FOTO: ARCHIEF DVHN

De 71-jarige Kasem M. heeft recent zijn paspoort gekregen en kan daardoor in februari aanwezig zijn bij zijn strafzaak. M. wordt verdacht van moord op Ilham Benchelh uit Siddeburen.

M. woont sinds 2012 in Marokko. Omdat de autoriteiten zijn paspoort hadden ingenomen kon hij het land niet verlaten. Het gevolg was dat strafzaak - die in 2010 een aanvang nam - niet kon worden voortgezet. Via zijn advocaat Fred Kappelhof laat M. weten dat hij op 11 februari in de rechtszaal van Groningen aanwezig zal zijn. Hij heeft zijn paspoort maandag in ontvangst genomen.

Onschuldig

Kasem M. zegt dat hij onschuldig is en heeft altijd aangegeven dat hij aanwezig wil zijn bij zijn strafzaak om zijn onschuld aan te tonen. ,,Ik heb hier negen jaar op gewacht’’, laat hij weten. ,,Ik kijk uit naar de rechtszaak.''

In 2010 verdween zijn partner Ilham Benchelh - toen 36 jaar - van de aardbodem. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt te kunnen bewijzen dat de in Amsterdam geboren Kasem M. de hand heeft gehad in haar verdwijning. Volgens het OM is Benchelh vermoord. Haar lichaam is tot op de dag van vandaag niet gevonden.

In 2010 verscheen Kasem M. in de rechtszaal. De strafzaak werd toen aangehouden en de rechtbank bepaalde dat M. de voortgang van het proces in vrijheid mocht afwachten. M. vertrok daarop met zijn zoontje naar Marokko, het geboorteland van Ilham Benchelh.

Jarenlange impasse

Pogingen om Kasem M. naar Nederland te laten komen liepen steeds op niets uit. Rechtshulpverzoeken van Nederland bleven onbeantwoord. Jarenlang was er sprake van een impasse. Twee maanden geleden stelde het OM nog dat Marokko de rechtsgang frustreerde. Waarom Marokko medewerking weigerde is onopgehelderd gebleven.

Volgens officier van justitie Corien Fahner lag de kwestie uiterst gevoelig. In de rechtszaal zei ze dat haar van hoger hand was afgeraden meer druk uit te oefenen op Marokkaanse autoriteiten. ,,Ik wil geen diplomatieke rel veroorzaken.’’

In oktober bezocht advocaat Fred Kappelhof zijn cliënt in Marokko. Hij nam een brief van de rechtbank mee waarin stond dat M. verplicht was om te verschijnen. Gehoopt werd dat dit schrijven enige indruk zou maken op de Marokkaanse autoriteiten. Of deze brief nu ook de doorslag heeft gegeven is onbekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu