34-jarige man aangehouden voor brandstichting zendmast Groningen

Beelden van de man die in Groningen brand heeft gesticht bij de zendmast aan de Koningsweg.

De politie in Groningen heeft donderdagmiddag in samenwerking met de Landelijke Recherche een verdachte aangehouden voor het in brand steken van een zendmast in Groningen, op 10 april. Het gaat om een 34-jarige inwoner uit de stad.

Op 10 april werd een zendmast in brand gestoken aan de Koningsweg in Groningen. Er ontstond een hevige brand en de zendmast werd volledig verwoest. De recherche van Groningen startte een onderzoek en stelde bewakingsbeelden veilig.

In Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan de zaak. In de uitzending werd een bewakingsbeeld getoond waarop een verdachte met een jerrycan te zien was bij de bewuste zendmast. Na uitvoerig recherchewerk en met behulp van tips van kijkers wist de politie de identiteit van de verdachte te achterhalen. De 34-jarige man werd donderdagmiddag aangehouden in Groningen en zit vast voor verhoor. De politie onderzoekt of de man bij meerdere branden betrokken is geweest.

5G

In de uitzending werd ook aandacht besteed aan andere branden in zendmasten. De afgelopen weken woedde in maar liefst veertien van die masten brand. Dat was onder andere het geval in Tilburg, Oudenbosch, Veldhoven, Liessel, Nuenen en Rotterdam. Ook maandagavond was het weer raak in twee zendmasten in Almere.

De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting. Providers en de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zijn bezorgd en denken aan anti-5G-activisten. Over 5G gaan complottheorieën rond, onder meer over een verband met corona.

Zorgelijk en onacceptabel

De politie gaat verder met het onderzoek naar de andere branden en roept burgers op bij eventuele verdachte situaties bij een mast gelijk 112 te bellen en filmbeelden te maken.

Het in brand steken van de zendmasten is volgens haar ‘zorgelijk en onacceptabel’. Dit omdat de eventuele impact van de uitval van de zendmasten groot kan zijn en gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de dekking van het telefoonnetwerk en zo ook voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu