Verdachte coronahoester Groningen vrijgesproken: geen bewijs dat hij handhaver gemeente bewust in gezicht hoestte

De rechtbank in Assen.

Een 60-jarige man uit Groningen is woensdag door de politierechter in Assen vrijgesproken van bedreiging van een handhaver van de gemeente. De Groninger zat twaalf dagen in voorarrest, omdat hij een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) vlakbij de Vismarkt bewust in het gezicht zou hebben gehoest.

De officier van justitie had drie weken celstraf geëist voor bedreiging met besmetting met het coronavirus. ,,Je hoest niet per ongeluk in een autoraam dat openstaat”, stelde zij. De verdachte ontkende de beschuldiging, zo was op de zitting via een gebrekkige videoverbinding te horen. Zijn advocaat Berber Swart voerde namens de Groninger in de rechtbank het woord.

Straatkrantverkoper

Het incident gebeurde op 24 april. De handhaver reed met een collega door de binnenstad toen de verdachte met zijn fiets hun voertuig passeerde en naar binnen zou hebben gehoest. ,,Mijn cliënt zegt dat het zo niet is gebeurd. Hij wilde de straatkrant verkopen en was via de Vismarkt op weg naar de Westerhaven. Van het hoesten kan hij zich niets herinneren. Er zijn twee mogelijkheden”, zei de raadsvrouw. ,,Of het is niet gebeurd of hij heeft het totaal niet meegekregen. Er is ook niets over corona geroepen door hem. Van bedreiging met geweld is geen sprake.”

De politierechter was het met de advocaat eens. ,,Ik vind het een lastige. Als ik alle omstandigheden bij elkaar neem, twijfel ik er te veel aan of het zijn opzet was om de mensen te bedreigen.” De verdachte is een alcoholverslaafde die dakloos is. Hij heeft een lang strafblad. ,,Maar hij is nooit veroordeeld voor geweld of bedreiging”, aldus de politierechter. De Groninger moet direct worden vrijgelaten.

Een twee zaak tegen een verdachte coranabedreiger is uitgesteld tot volgende week. Het gaat om een 25-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op 25 april in Emmen in de richting van een conducteur en een machinist van Arriva heeft gespuugd. Daarbij zou hij in de Franse taal ook iets over het coronavirus hebben geroepen.

Nieuws

Meest gelezen

menu