Verdachte krijgt voordeel van de twijfel (in plaats van 825 dagen cel)

Rechtbank in Groningen - foto Rob Zijlstra / DVHN

Door het niet volledig informeren van de sociale dienst over inkomsten zou een 42-jarige man uit Groningen een restant van een eerder opgelegde gevangenisstraf alsnog moeten uitzitten. Maar het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat kan worden volstaan met een taakstraf omdat de verdachte laat zien dat hij goed bezig is.

In 2011 kreeg de man 9 jaar celstraf voor het leiden van een criminele organisatie, geweldsmisdrijven en drugshandel. Na tweederde deel van deze straf te hebben uitgezeten kwam hij op vrije voeten. Er staan nu nog 825 dagen open. Bij nieuwe strafbare feiten kan de rechter bepalen dat hij die dagen alsnog moet uitzitten. Het is de bekende stok achter de deur.

Geen goede verklaring

En het hing ook lange tijd in de lucht dat daarmee geslagen zou worden. In 2016 gaf de man inkomsten niet op, terwijl hij een uitkering genoot. Het betrof geldstortingen op zijn rekening (paypal) waar hij volgens het OM geen goede verklaring voor kan geven. Het gaat om ruim 20.000 euro.

De man zegt dat hij het geld kreeg van vrienden en kennissen voor wie hij spullen kocht of reisjes boekte. Hij verdiende daar niets aan. ,,Ik zag er geen kwaad in. Had ik geweten dat het niet mocht, dan had ik het niet gedaan.’’

Leven volgens de wet

Verdachte is een bekende van de politie en heeft een fors strafblad. Volgens de reclassering heeft de man afstand genomen van zijn crimineel verleden en is hij nu ‘gemotiveerd om te leven volgens de wet.’’ Een vriendin en het vaderschap spelen hierbij een belangrijke rol.

Om die reden verzocht het OM de vordering van het uitzitten van het resterende strafdeel van 825 dagen af te wijzen. Voor het onvolledig inlichten van de sociale dienst kan worden volstaan met een taakstraf van 180 uur, zo stelde de officier van justitie voor.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu