Verdachte moord Michael Vrieze is zoek

Michael Vrieze. Foto: Archief Eelke Heidinga

De man die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt verdacht van moord op Michael de Vrieze en die door de rechtbank in Groningen is veroordeeld tot 12 jaar celstraf, is spoorloos.

De man die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt verdacht van moord op Michael de Vrieze en die door de rechtbank in Groningen is veroordeeld tot 12 jaar celstraf, is spoorloos.

Curieus gevolg
De toch al niet alledaags verlopen rechtsgang, krijgt een curieus vervolg. Het gaat om de nu 38-jarige Cafer G. Hij verblijft – zo goed als zeker – in Turkije. G. is in Nederland geboren, maar heeft de Turkse nationaliteit. Dat hij in Turkije is, is niet zo vreemd: Nederland bracht hem er vorig jaar zelf naar toe. Dit ondanks het feit dat Cafer G. nog steeds wordt verdacht van de moord op Michael de Vrieze (45) uit het Friese Burum.

Het proces in hoger beroep zou in de tweede helft 2015 een vervolg krijgen. Maar de zaak ligt stil. G.'s advocaat, Jacq Taekema heeft al een tijdje geen contact met zijn cliënt.

Aanwijzingen
Cafer G. zou zijn goede kennis Michael de Vrieze in april 2010 hebben vermoord in een woning aan de Jupiterstraat in Groningen. Het lichaam van De Vrieze is nooit gevonden. Het bewijs dat G. verantwoordelijke is voor zijn dood is niet keihard. Er zijn veel kleine aanwijzingen die opgeteld volgens het OM zonneklaar aantonen dat het niet anders kan dan dat G. de moordenaar is.

Een van die aanwijzingen is dat G. kort na de verdwijning van De Vrieze Nederland verlaat. Hij gaat naar Turkije, een land dat geen onderdanen uitlevert. Meer dan verdacht, vind t het OM. G. waande zich veilig in Turkije. Hij wordt echter opgepakt als hij een uitstapje maakt naar Rusland. Nederland komt daar achter en verzoekt de Russische autoriteiten G. aan te houden en uit te leveren. En dat gebeurt. Vier maanden na de aanhouding in Moskou is Cafer G. terug in Nederland om hier te worden berecht.

Gerechtshof
Voor de rechtbank in Groningen is de optelsom aan kleine aanwijzingen voldoende. De strafeis (10 jaar) doet geen recht, vinden de rechters. G. krijgt 12 jaar celstraf. Dat was in januari 2013. Cafer G. die altijd heeft ontkent, gaat in hoger beroep.

Het gerechtshof in Leeuwarden is de snelste niet. Pas in de loop van 2015 buigt zich over de zaak. Er is dan door het NFI nader onderzoek gedaan naar bloedsporen. De uitkomst is verrassend: Cafer G. zou wel eens onschuldig kunnen zijn. Advocaat Taekema verzoekt het hof G. onmiddellijk in vrijheid te stellen. Het OM verzet zich, maar het hof ziet geen reden G. langer vast te houden. Hij mag zijn strafproces in vrijheid afwachten.

Ongewenste vreemdeling
En dan gebeurt er iets geks. Vanwege de veroordeling is Cafer G. met zijn Turkse paspoort tot een ongewenste vreemdeling verklaard. Hij mag zijn strafproces in hoger beroep wel in vrijheid mag afwachten, maar niet in Nederland. Hij wordt overgedragen aan Turkije.

Niet-bevestigde berichten willen dat Cafer G. in Turkije vastzit in verband met een zakelijk geschil. G. heeft in Turkije een bedrijf in de toeristische sector. Als gevolg van zijn detentie in Nederland zou hij betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen.

De kwestie is voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, maar dat kon nog niet reageren.

Nieuws

Meest gelezen

menu