Verdachte ontspringt de dans van 825 dagen celstraf

Ingang van zittingszaal 14

Een 42-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur omdat hij verzuimde inkomsten op te geven bij de sociale dienst. Hij kreeg daardoor enige tijd een hogere uitkering dan waar hij recht op had.

Er stond voor de verdachte veel op het spel. De man is in 2011 veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar. Het grootste deel daarvan heeft hij uitgezeten. Er staan nog 825 dagen op de lat. Gaat hij opnieuw de fout in, dan moet hij die dagen alsnog opknappen.

Goed bezig

Het Openbaar Ministerie (OM) vond twee weken geleden dat een taakstraf van 180 uur een passende straf is omdat de verdachte laat zien dat hij goed bezig is en de criminaliteit heeft afgezworen. De rechtbank volgt het OM in deze redenering, maar vindt dat kan worden volstaan met een taakstraf van 100 uur.

Vriendendienst

De verdachte genoot volgens het OM inkomsten terwijl hij een uitkering had. De inkomsten had hij moeten opgeven. De man ontkende dat hij inkomsten genoot. Hij kreeg geld van vrienden en kennissen (op een paypal-rekening) voor wie hij vervolgens bij wijze van vriendendienst merkkleding kocht en reisjes boekte.

Het ging opgeteld om zo’n 20.000 euro. ,,Ik zag er geen kwaad in. Had ik geweten dat het niet mocht, dan had ik het niet gedaan’’, zei de man tijdens de zitting. Met de sociale dienst heeft hij een regeling getroffen.

Die 825 dagen blijven op de lat staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu