Verdachte roof Van Gogh van Groninger Museum is beruchte Franse kunstdief Nils M. Maar waar zijn de schilderijen toch gebleven?

De 58-jarige man die begin april is opgepakt voor de roof van twee schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals uit musea in Laren en Leerdam, is de beruchte crimineel en kunstrover Nils M. De Fransman zat in 2012 achter een spectaculaire kunstroof met een bom in Museum Gouda.

De verdachte van de roof van een Van Gogh uit museum Singer Laren werd vastgelegd op camerabeelden.

De verdachte van de roof van een Van Gogh uit museum Singer Laren werd vastgelegd op camerabeelden. Beeld: Opsporing Verzocht

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland ’bevestigt noch ontkent’ uit onderzoeksbelang dat het om Nils M. gaat. De man van Tunesische afkomst werd geboren in Parijs en woont al jaren in Nederland. Politie en justitie brachten hem met tal van roven in verband, maar de sluwe M. was speurders vaak te slim af.

M. zit nog in volledige beperking vast voor de hondsbrutale roof van de doeken van Hals en Van Gogh – met een gezamenlijke waarde van zo’n 17 miljoen euro – in augustus en maart vorig jaar. Museum Singer Laren had het schilderij van Van Gogh - ’Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ - in bruikleen van het Groninger Museum.

Een man sloeg ’s nachts met een grote moker twee deuren van het museum Singer Laren aan diggelen en verdween met de ’Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ onder zijn arm. Het bekende werk ’De lachende jongens’ van Frans Hals werd buitgemaakt door een simpele kraak via de achterdeur van museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.

De Telegraaf kreeg vorig jaar vanuit het criminele circuit een exclusieve foto van het geroofde werk toegespeeld en onthulde in februari dat een verdachte uit een grote cocaïnezaak wordt verdacht van heling. In naam van deze eigenaar van een transportbedrijf, Peter K. (38), zou onderhandeld zijn over teruggave in ruil voor strafvermindering. De Van Gogh is net als het schilderij van Frans Hals nog steeds zoek.

Plofkraak

De Fransman Nils M. werd eerder vervolgd voor een van de bekendste kunstroven in Nederland, namelijk die in 2009 in Stadsmuseum IJsselstein. Inbrekers maakten zes landschapsschilderijen uit de 17e en 19e eeuw, waaronder werken van Jan van Goyen en Willem Roelofs, buit.

De rechtbank sprak M. in 2014 vrij wegens gebrek aan bewijs. De Fransman kreeg tot frustratie van justitie zes jaar in plaats van acht jaar voor de roof van een uiterst bijzondere monstrans uit 1662 uit het Goudse museum, overvallen op juweliers met explosieven, wapenbezit en drugsbezit. Een medeverdachte was ook verdachte in de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in 2005.

Voormalig directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda kan zich de roof uit 2012 nog goed herinneren. „Het was een plofkraak en de explosie zorgde voor enorm veel schade. Brokstukken doorboorden een schilderij van Ferdinand Bol en nog een werk. De rovers moesten snel te werk gaan vanwege het alarm. Ze hadden ongeveer een minuut de tijd en dat lukte.”

De Kleijn is blij met de aanhouding voor de Van Gogh en Hals. „Ik hoop vooral dat de schilderijen terugkeren. Het zijn bijzondere werken.”

’Gauwtje’

Politie en OM lijken op het juiste spoor te zitten met Nils M. De rechtbank verlengde zijn voorarrest vorige week met negentig dagen. De ’beroepsinbreker’ zou in het criminele circuit bekendstaan als ’Gauwtje’. De wereldbefaamde kunstdetective Arthur Brand voerde onderhandelingen met criminelen over teruggave van het bijzondere werk van Van Gogh. Hij had al iets opgevangen over de kunstroofverdachte.

„Ik wist dat hij uit Frankrijk komt en een echte beroepscrimineel is. Vorig jaar heb ik de politie na de Van Gogh-roof gewaarschuwd dat er een nieuwe roof zou volgen. Na de grote politiehack van het bedrijf EncroChat voor encryptietelefonie brak er complete paniek uit in de onderwereld. Criminelen die vreesden te worden opgepakt op basis van de gehackte telefoonberichten, wilden gestolen kunst hebben als onderpand om strafvermindering te krijgen. De Van Gogh was al verkocht, dus was er behoefte aan een nieuw werk. In augustus werd toen de Frans Hals gestolen. Ik denk dat de Van Gogh op eigen initiatief is geroofd en de Frans Hals in opdracht”, zegt Brand.

Transportbaas

Het is een raadsel waar beide schilderijen zijn. Politie en OM verdenken transportbaas Peter K. uit Amersfoort van heling van de Van Gogh. Arthur Brand maakte in deze krant bekend dat hij met mensen uit zijn omgeving over teruggave van het werk onderhandelde. Hij staakte de gesprekken in februari. De politie heeft al twee invallen gedaan waarbij gezocht werd naar het schilderij, maar die leverden niets op.

Peter K. zit vast voor een omvangrijke cocaïnezaak. Hij blijkt in 2017 al te zijn veroordeeld voor een grote internationale drugszaak. Terwijl het hoger beroep in de zaak nog liep, pakte de politie hem op voor de huidige cokezaak. De transportbaas woont op steenworp afstand van Nils M. uit Baarn.

De advocaat van Nils M. laat weten geen enkele mededelingen over de zaak te willen doen. Het onderzoek naar Peter K. en Nils M. is nog in volle gang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu