Verdachte stalker legt strafzaken rechtbank lam

Foto Archief DvhN

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van tachtig uur geëist tegen een 54-jarige man uit Amersfoort wegens stalking en mishandeling. Dat gebeurde tijdens een merkwaardig verlopen strafzaak die zeven uur duurde en waarin vooral de verdachte de regie had in plaats van de rechters.

Slachtoffers van de man zijn een student, werknemers van een Gamma-vestiging en advocaten en medewerkers van advocatenkantoor BoutOveres Advocaten in Groningen. Naast de taakstraf is zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd, gekoppeld aan contact- en locatieverboden.

Wraking
De rechters kregen tijdens de urenlange ondervraging nauwelijks vat op de verdachte die vragen met tegenvragen beantwoordde. De rechters dreigden wel voortdurend met ingrijpen, maar gaven de verdachte tegelijkertijd alle ruimte om onnavolgbare verklaringen af te leggen.

Halverwege de zitting dreigde de verdachte met wraking. De rechters negeerden dat verzoek: de man heeft een wrakingsverbod. Naar eigen zeggen heeft hij momenteel 45 procedures lopen bij de rechtbank in Noord-Nederland met wie hij zegt ,,in oorlog te zijn’’. De rechters: ,,Maar wij niet met u.’’

Oud
De officier van justitie heeft overwogen een gevangenisstraf te eisen. Zij zag daar van af omdat de feiten dateren uit 2013, te oud om nu nog een vrijheidsstraf te eisen, vond de aanklaagster.

Uitzonderlijk
Als gevolg van de uitzonderlijk lange duur van de strafzaak, werden de zittingen die ’s middags stonden gepland geschrapt. Drie verdachten mochten naar huis, een vierde verdachte die is gedetineerd, werd teruggebracht naar de gevangenis. Zij zullen later dit jaar terug moeten komen.

De strafzaak die om negen uur donderdagochtend begon, was 's middags om vier uur nog gaande.

Uitspraak over twee weken.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu