Verdachte van de smokkel van tientallen Moldaviërs naar Ter Apel hoort 4 jaar eisen: 'Ik was me van geen kwaad bewust'

Foto: ANP .

Tegen een 35-jarige man uit Moldavië is vier jaar celstraf geëist omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan mensensmokkel. De man zou vorig jaar tientallen landgenoten vanuit Duitsland en Frankrijk in een gammel busje naar Ter Apel hebben gebracht. Daar vroegen ze asiel aan.

De verdachte zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was. ,,Ik hielp mensen. Ik ben Roma, wij helpen elkaar, dat is een plicht’’, zo hield hij de rechtbank voor. Niet is vastgesteld dat de verdachte -anders dan geld voor brandstof - iets aan de transporten heeft verdiend. Dat wordt hem ook niet verweten.

De man werd in november vorig jaar aangehouden toen hij twintig personen naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel had gebracht. Onderzoek wees uit dat de verdachte als bestuurder van een busje vaker in de buurt van het centrum was gesignaleerd.  

Verdachte zat met gezin in tentenkamp

In de rechtszaal vertelde de verdachte dat hij met zijn vrouw en twee kinderen naar Frankrijk was gegaan om daar asiel aan te vragen. Hij belandde in een tentenkamp met zeshonderd anderen. De omstandigheden waren erbarmelijk. Volgens zijn advocaat Freek van der Brugge probeerde hij aan die situatie te ontkomen en daar heeft hij anderen bij geholpen.

Volgens de raadsman heeft zijn client zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. ,,Het aanvragen van asiel is een mensenrecht. Iemand helpen de recht uit te oefenen kan toch niet strafbaar zijn? Hij heeft mensen geholpen, hij heeft daar niets aan verdiend, van uitbuiting is geen sprake.’’

De verdachte zei tegen de rechters dat hij van zijn vader heeft geleerd dat als je goed bent voor anderen, anderen dan ook goed zullen zijn voor jou. ,,Maar ik word terugbetaald met kwaad.’’ Hij reageerde geëmotioneerd toen hij hoorde dat hem vier jaar cel boven het hoofd hangt.

Nieuws

Meest gelezen

menu