Verdachte van straatroof hangt taakstraf boven het hoofd

Een 29-jarige man uit Midwolda moet van de officier van justitie 240 uur werkstraf uitvoeren omdat hij een mislukte straatroof pleegde in de Groninger binnenstad. Ook werd een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem geëist. 

De straatroof vond al in november 2010 plaats, maar de waarschijnlijke dader kwam pas jaren later in beeld. Zijn DNA belandde pas toen in de databank vanwege een ander delict.

Uit de databank kwam een match met het DNA-spoor op een mes.  Met dat mes zou de Midwoldenaar hebben geprobeerd een klant van een elektronicazaak in de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat diens pas gekochte apparatuur afhandig te maken. Dat mislukte, waarop de Midwoldenaar er vandoor ging. Wel liep het slachtoffer een kleine snee op door de worsteling.

Zo'n honderd meter verderop in de Oude Kijk in 't Jatstraat vond de politie een mes. Vlakbij lag een sleutelbos. De Midwoldenaar meldde enkele dagen later dat hij zijn sleutels kwijt was, maar destijds werd er nog geen link gelegd. De Midwoldenaar kon zich niets meer van het voorval herinneren. Wel had hij indertijd regelmatig last van heftige psychoses en gebruikte hij drugs.

Volgens de officier was het allemaal 'te toevallig'. Hij zag voldoende bewijs voor een veroordeling, maar wilde de man geen onvoorwaardelijke celstraf opleggen vanwege diens psychische stoornis en de ouderdom van de zaak. 

Advocaat Heiko Eckert pleitte voor vrijspraak, omdat er volgens hem niet bewezen kan worden dat het mes daadwerkelijk bij de overval werd gebruikt. Ook zou de verdachte niet voldoen aan het signalement dat het slachtoffer van hem gaf. ,,Hij sprak van een junkachtig type. Maar u ziet, mijn cliënt is beslist geen kleine, magere man."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu