Verdachte winkeldief: 'Ik ben al 46 en ik begin een beetje moe te worden'

De rechtbank in Groningen.

Tegen de 46-jarige J.B. uit Groningen is de veelplegersmaatregel isd geëist. De man wordt ervan verdacht dat hij in januari dit jaar 24 busjes deodorant heeft gestolen bij een vestiging van de Kruidvat in Groningen.

Legt de rechtbank de maatregel op, dan is het de derde keer dat B. deze maatregel (formeel geen straf) moet ondergaan. De maatregel duurt steeds twee jaar en is bedoeld om kleine, maar hardnekkige criminelen, aan te pakken. De maatregel kan al voor een klein vergrijp worden opgelegd. Wie isd krijgt, zit twee jaar vast.

Oplopende schulden

B. was nog maar een paar dagen op vrije voeten toen hij opnieuw de fout inging. De oorzaak volgens hem: stress. Al vele jaren is hij aangewezen op een bewindvoerder, maar ondertussen is zijn schuld opgelopen van 10.000 euro naar 22.000 euro, hield hij de rechtbank voor.

De verdachte kreeg twee tientjes leefgeld per week, volgens hem is dat bij lange na niet voldoende. De 24 busjes deodorant wilde hij ruilen voor shag.

Complimenten voor de rechtbank

Aan de rechtbank liet hij weten zijn criminele leven zat te zijn. ,,Ik ben al 46 en ik begin een beetje moe te worden.’’ Een nieuwe veroordeling tot isd ziet hij niet zitten. ,,Het gaat niet werken.’’

De verdachte was in de rechtszaal aanwezig. Op verzoek van advocaat Erik Stoeten werd de strafzaak anders dan momenteel gebruikelijk is, inhoudelijk behandeld. De raadsman tegen de rechters: ,,Mijn complimenten daarvoor.’’

De uitspraak is over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu