Verdachten aanslag met brandbommen op Sikkom-journalist en partner uit Groningen staan te boek als fanatieke corona-ontkenners

De verdachten van de moordpoging op Sikkom-journalist Willem Groeneveld en zijn partner komen uit de hoek van de anti-coronamaatregelen-beweging. Vorige week donderdag werd een aanslag met brandbommen in de woning van Groeneveld en zijn partner gepleegd.

De verdachten plaatsen de brandbommen.

De verdachten plaatsen de brandbommen.

De twee verdachten (32 en 31 jaar) staan beiden te boek als fanatieke ontkenners van Covid-19. Ze worden regelmatig gezien bij demonstraties tegen maatregelen rond corona in de stad Groningen, blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden . Meerdere bronnen bevestigen dit.

Beide mannen komen uit de stad Groningen en worden verdacht van poging tot moord. In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus gooiden zij brandende molotovcocktails in en tegen de woning van Groeneveld en zijn partner in de stad Groningen.

Anti-vaxxers en complotdenkers

Groeneveld schrijft voor het Groningse stadsblog Sikkom. In die hoedanigheid schrijft hij regelmatig over demonstraties tegen de coronamaatregelen, ‘viruswappies’ en ‘anti-vaxxers’ in de stad Groningen.

Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van de verdachten willen niet inhoudelijk ingaan op mogelijke motieven. Bronnen melden echter aan Dagblad van het Noorden dat het motief in de hoek van anti-vaccinatie-demonstranten en virus-ontkenners moet worden gezocht. Ook uit de bijdragen van beide verdachten op sociale media blijkt dat het om keiharde anti-vaxxers, corona-ontkenners en complotdenkers gaat.

De 32-jarige verdachte blijkt op steenworp afstand - maximaal vier minuten lopen - van het huis van Groeneveld te wonen. Volgens buurtgenoten viel hij regelmatig mensen lastig en schreeuwde hij vanaf zijn balkon dat ‘corona niet bestond’ en ‘mensen die zich hebben laten vaccineren dood zouden gaan’. De man moest zich vorig jaar al eens verantwoorden bij de rechter voor mishandeling. Flatgenoten zeggen bang te zijn voor de man die volgens hen een ‘geestelijk gebrek heeft’.

Vorig jaar augustus publiceerde hij op Youtube een eigengemaakte muziekvideo (310 weergaven) met tal van complottheorieën. De 32-jarige verdachte noemt Covid-19 daarin bijvoorbeeld ‘fake news’.

Demonstratie prikbus GGD Groningen

De andere verdachte blijkt ook een zeer fanatiek aanhanger van de anti-coronabeweging te zijn. Zo poseert hij begin deze maand nog op het Groninger Forum met een vlag van Vrijheidsbeweging Nederland.

De 31-jarige was vorige week woensdag aanwezig bij een bijeenkomst in de Groningse wijk Paddepoel waarbij zo’n twintig mensen protesteerden bij een prikbus van de GGD Groningen. Daar werden spandoeken gebruikt met teksten als Covid-vaccin=vergif en papiertjes omhoog gehouden waarop stond dat er gestopt moet worden met medische experimenten en dat de vrijheid van Nederlanders wordt beknot. Journalist Groeneveld was ook bij die betreffende demonstratie aanwezig om verslag te doen.

Enkele uren later - het was 02.48 op donderdagochtend 19 augustus - pleegden twee mannen de aanslag. Groeneveld en zijn partner waren beiden in de woning aanwezig toen het duo bierflesjes gevuld met brandbaar materiaal aanstaken en door het raam van de voordeur van de bovenwoning gooiden. Er raakte niemand gewond omdat de journalist en zijn partner wakker werden van het glasgerinkel. Zij konden de brand zelf blussen.

Voorarrest verlengd?

De twee aanslagplegers werden, na snelle publicatie van haarscherpe camerabeelden, vorige week vrijdag gearresteerd. Van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tot aan burgemeester Koen Schuiling (Groningen) veroordeelden de aanslag scherp. Volgens secretaris Thomas Bruning (Nederlandse Vereniging van Journalisten) komt intimidatie en geweld tijdens anti-coronademonstraties ‘veelvuldig voor’.

Woensdag moeten de mannen, die nog steeds vastzitten, naar de raadkamer. Die bepaalt dan of hun voorarrest met 90 dagen wordt verlengd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu