Verdachten overval Bud Gett Hostel blijven achter de tralies

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. DVHN

De twee mannen die worden verdacht van de gewapende overval op het Bud Gett Hostel aan de Rademarkt in Groningen komen niet vroegtijdig vrij. Dat heeft de rechtbank donderdagochtend besloten.

Het hostel werd in januari aan het einde van de middag overvallen. De twee daders bedreigden een werknemer met een afgebroken standaard van een fiets en gingen er met geld uit de kassa vandoor.

Ver kwamen ze niet. De 48-jarige man verdachte meldde zich kort na de overval met de buit op het hoofdbureau van politie, dat tegenover het hostel ligt. Kort daarop kon ook de tweede man (43) worden aangehouden: hij had zijn fiets tegen het politiebureau gestald.

Bekenden van politie

De twee verdachten zijn zogeheten bekenden van de politie. Ze hebben beide een fors strafblad.

De 48-jarige is al driemaal veroordeeld tot de steeds twee jaar durende isd-maatregel, bedoeld voor veelplegers. Hij staat daarmee in de ‘top-3’ van Groningen. De verslaafde man maakte zich in het verleden vooral schuldig aan oplichting en diefstal. In 2017 werd hij veroordeeld voor een overval op een seksshop aan het Zuiderdiep.

Verslavingskliniek

De man was drie dagen op vrije voeten toen hij bij het hostel naar binnen denderde. De dag na de overval zou hij zich laten opnemen in een verslavingskliniek. Volgens zijn advocaat is de verdachte ‘detentiemoe’.

Op 30 juni wordt de strafzaak tegen de twee verdachten inhoudelijk behandeld. Tot die tijd blijven ze, moe of niet, vastzitten.

Op het rechtbankblog van verslaggever Rob Zijlstra staan meerdere verhalen over het wonderlijke leven van Bram, de 48-jarige verdachte: Zet ‘m op Bram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu