Verdachten overval op 78-jarige vrouw niet langer verdacht van poging tot doodslag

De drie mannen en een vrouw die in april vorig jaar een 78-jarige vrouw in haar woning aan de Groningerweg in Groningen zouden hebben overvallen worden niet langer verdacht van een poging tot doodslag.

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen.

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. DVHN

Het Openbaar Ministerie heeft de beschuldigingen teruggebracht tot een diefstal met geweld. Dit bleek maandagochtend tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank van Groningen.

Volgens de officier van justitie zijn de verdenkingen nog steeds zeer ernstig. De vrouw raakte bij de overval ernstig gewond. Ze werd vermoedelijk in de nacht van 12 op 13 april overvallen in haar woning. Pas aan het einde van de middag kwam ze bij kennis en waarschuwde ze de politie. Ze moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer kan zich niets van de gebeurtenissen herinneren.

Rusland, Letland en Duitsland

Een raam aan de voorkant van de woning was vernield en de woning is overhoop gehaald. De buit bestond uit geld, sieraden en een televisietoestel.

De verdachten in de leeftijd van 29 tot 57 jaar werden afgelopen zomer aangehouden. Ze komen Rusland, Letland en Duitsland. Wat zij in Groningen deden is niet bekendgemaakt. De verdenkingen zijn gebaseerd op dna-sporen en telecomgegevens. De buit is bij een van de verdachten aangetroffen.

Verzoeken afgewezen

De vrouw en de oudste verdachte ontkennen betrokken te zijn bij de woningoverval. Verzoeken van de advocaten om hen in vrijheid te stellen werden door de rechtbank afgewezen. Het Openbaar Ministerie verzette zich ook tegen het opheffen.

De officier van justitie: ,,Het gaat om een zeer ernstige zaak en met serieuze verdenkingen. Zouden de verdachten vroegtijdig vrijkomen, dan is dat aan de samenleving niet uit te leggen.’’ De rechtbank gaat hier in mee.

De strafzaak tegen de vier verdachten wordt op 17 februari inhoudelijk behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu