Verdachten van aanslag met molotovcocktails op journalist Willem Groeneveld en partner blijven langer vastzitten

De twee mannen die worden verdacht van de aanslag met molotovcocktails op het pand van journalist Willem Groeneveld en zijn partner blijven langer vastzitten. Hun voorarrest is met 14 dagen verlengd.

De verdachten plaatsen de brandbommen.

De verdachten plaatsen de brandbommen.

Dat bepaalde de rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland maandagmiddag. De twee verdachten zitten in volledige beperking. Dat houdt in dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Die wil desgevraagd dan ook niks zeggen.

Molotovcocktails tegen huis

De mannen van 32 en 31 jaar oud komen allebeide uit de stad Groningen. Zij worden er van verdacht in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus molotovcocktails in en tegen de woning van Groeneveld en zijn partner in de stad Groningen te hebben gegooid.

Enkele uren na de aanslag met de brandbommen publiceerde justitie al haarscherpe camerabeelden van het duo. Nog geen twaalf uur later werden beide mannen gearresteerd nadat zij waren herkend van de beelden. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de aanslag.

Brand zelf geblust

Willem Groeneveld schrijft voor het stadsblog Sikkom dat onderdeel is van NDC Mediagroep (net zoals Dagblad van het Noorden). Groeneveld en zijn partner waren beiden in de woning aanwezig toen twee mannen - het was 02.48 uur in de ochtend - twee bierflesjes met brandbaar materiaal aansteken en een flesje door het raam van de voordeur van de bovenwoning gooiden.

Er raakte niemand gewond omdat de journalist en zijn partner wakker werden van het glasgerinkel. Zij konden de brand zelf blussen. Over een motief wil het Openbaar Ministerie Noord-Nederland nog niks kwijt.

De camerabeelden werden zo snel na het incident gedeeld omdat politie en het Openbaar Ministerie de de daad als ‘zeer ernstig aanmerken’. Opsporing en vervolging van verdachten bij strafbare feiten tegen journalisten krijgen hogere prioriteit van justitie. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt door het OM verdubbeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu