Verdachten van gijzeling student in Groningen geven de schuld aan elkaar

Het onderzoek in de woning. Foto: DvhN

De drie mannen (22, 24 en 37) die begin dit jaar een student in Groningen ontvoerden en dreigden hem te martelen en te doden, wijzen met een beschuldigde vinger naar elkaar.

Het slachtoffer werd aan de Parkweg in Groningen in een auto gesleurd, gestoken met een mes en mishandeld voordat hij werd opgesloten in een woning aan de Kometenstraat. Ook daar werd hij mishandeld. Toen de politie hem na ruim twee dagen wist te bevrijden, lag de man vastgebonden en geblinddoekt op een bed.

De verdachten komen uit Groningen, Hoogezand en Schiedam.

Bitcoin

Doel van de ontvoering was 250.000 dollar in bitcoin te incasseren. Ze hadden contact gezocht met de vader van de student, een ondernemer in Pakistan. Via een melding bij de politie in Londen wist de Groninger politie met een arrestatieteam een einde te maken aan de gijzeling.

Er is geen losgeld betaald. De student aan kunstacademie Minerva heeft Groningen verlaten en is teruggekeerd naar Pakistan. Hij volgt het proces via een Skype-verbinding met de rechtszaal.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. De verdachten ontkennen het niet, maar zeggen dat de medeverdachten een groter aandeel hadden. Een kennis van het slachtoffer - ze kenden elkaar vanuit Dubai - zou het plan hebben bedacht, samen met een man uit Schiedam die grote financiële problemen had. De derde verdachte is een ondernemer uit de Groninger binnenstad.

Slachtoffer

De vraag of de verdachten ook daadwerkelijk van plan waren hun slachtoffer te doden als er niet zou worden betaald, werd ontkend. ,,We zouden hem dan waarschijnlijk op een afgelegen plek achterlaten met wat geld zodat hij thuis zou kunnen komen’’, verklaarde een van de verdachten.

De kettingzaag die in de woning werden aangetroffen was volgens deze verdachte slechts bedoeld om het slachtoffer en diens vader bang te maken.

Naar verwachting komt het Openbaar Ministerie in de loop van dinsdag met strafeisen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu