Verder onderzoek wildplakplan Groningen

Joost van Keulen. FOTO ARCHIEF DVHN

Wildplakkers in Groningen kunnen voorlopig nog in betrekkelijke rust hun gang gaan. Een plan van het CDA om wildplakken rigoureus aan te pakken, haalt in de gemeenteraad de eindstreep niet.

CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens en wethouder Joost van Keulen (stadsbeheer) gaan wel in conclaaf om samen na te gaan welke mogelijkheden er zijn om wildplakkers aan te pakken en wat de kosten van die aanpak zijn. Het was woensdagavond de uitkomst van een debat in de raadscommissie beheer over het wildplakplan van het CDA.

Rommel en oneerlijke concurrentie

Het CDA wil wildplakkers in de stad het leven zo zuur mogelijk maken. Volgens de christen-democraten geeft wildplakken rommel en is het oneerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven die legaal plakken en daar ook geld voor betalen. Ubbens wil een actieve aanpak waarbij illegale posters snel worden verwijderd. Wildplakkers moeten zo veel mogelijk op heterdaad worden betrapt, hun opdrachtgevers opgespoord en bestookt met dwangsommen. In Amsterdam en Maastricht werkt, zo stelt Ubbenas vast.

Geld

Maar de aanpak kost geld. Bijvoorveeld vanwege de extra inzet van BOA’s, maar ook omdat opdrachtgevers niet te beroerd zijn om via lange juridische procedures terug te vechten. Van Keulen wil daarom niet zomaar het plan van het CDA overnemen, maar de komende maanden gebruiken voor meer onderzoek. In het najaar komt hij er dan op terug. Die aanpak krijgt steun in de raad. Collegepartijen als GroenLinks en PvdA zien het plakprobleem niet zo. ,,Het is een marginaal verschijnsel, dat ook een beetje hoort bij een grote stad’’, zei PvdA'er Jan-Pieter Loopstra. D66 vindt dat ook, maar wil vindt het goed dat er extra onderzoek komt. Die mening wordt gedeeld door het gros van de andere raadsfracties.

Nieuws

Meest gelezen

menu