Verdien respect in nieuw Maffiablufspel van Groningse makelij (+video)

Uitgever 999 Games is de uitgever van spellen als Carcassonne en Kolonisten van Catan. En, sinds kort, van kaartspel Capo della Mafia, een maffiablufspel van Groningse spellenmaker Arjan van Houwelingen.

Spellenmaker Arjan van Houwelingen (37) laat er geen twijfel over bestaan. Een spel maken kan iedereen. Een goed spel maken? ,,Dat is lastig’’, zegt hij. En hij spreekt uit ervaring. Vijf van zijn spellen belandden de afgelopen jaren zonder pardon in de prullenbak. Niet leuk of goed genoeg. Belangrijker: Van Houwelingen maakte ook een spel dat sinds kort in de winkels ligt. Een kaartspel met maffiathema waarin alles draait om bluffen en bluffers ontmaskeren. Capo della Mafia (Baas van de Maffia) is uitgegeven door 999 Games, de uitgever van spellen als Carcassonne en Kolonisten van Catan. Geen kleintje dus.

327 potjes

Van Houwelingen oogt nuchter en kalm. Het type weloverwogen, onverschrokken. Een opgewekte, nieuwsgierige blik achter een hoekige bril met bruin montuur. Het is donderdagmiddag, hij is aangeschoven op de bank bij het jonge game-ontwikkelbedrijf Indietopia aan de Lübeckweg in Groningen. Het is een van de plekken waar hij maandenlang zijn spel in wording testte. Met vrienden, met familie. Met collega-makers. Met onbekenden. Met enthousiastelingen. Met critici. Na pak’ m beet 327 potjes durfde hij het aan, de stap naar de uitgever.

In september 2013 stond hij voor de stand van 999 Games stond op de Ducosim Spellenbeurs in Amersfoort, waar hij een afspraak had om zijn spel te presenteren. ,,Het was mijn eerste pitch bij een uitgever’’, zegt hij. ,,Ik was bloednerveus. Maar ik geloofde ook in het idee.’’

Ja, dat idee. Even terug naar het begin. Zoals elke goede uitvinding begint ook een goed spel met een goed idee. Hoe en waar bedacht Van Houwelingen, in het dagelijks leven docent Game Design aan de Hanzehogeschool, dat zijn volgende spel een maffiablufspel moest worden?

,,Op vakantie’’, zegt hij. Ah! Italië misschien, gezien het maffiathema? Een glimlach. ,,Ha, nee. Het was Tanzania.’’ Mijmerend over een ander spel dat hij recent had gespeeld (welk?) en waardoor hij niet gegrepen was, viel hem wat anders in.

 

Bluffen

,,Bij het spel dat ik speelde moest je bepaalde opdrachten uitvoeren. Maar voor het slagen was je puur afhankelijk van de juiste kaarten. Dat vond ik nogal saai. Toen dacht ik: wat nou als de kaarten geheim zijn en je kunt dóen alsof je een opdracht hebt vervuld, zonder dat de rest weet of het waar is?’’

Dit bluffen werd de kern van Capo della Mafia, waarin drie tot zeven spelers het tegen elkaar opnemen. Het doel van het spel is het verdienen van vijftien respectpunten (goudgele steentjes) met hulp of tegenwerking van spelkarakters met klinkende namen als Giulia Napoli, Mario Beretta en Little Tony.

De spelers, die elk een onderbaas van de maffia voorstellen, voeren opdrachten om respect te verdienen van de allerhoogste maffiabaas. Heb je niet de juiste kaarten in je hand? Geen probleem, dan bluf je. Wie de opdrachten tot een goed einde brengt, wint respect. Net als spelers die andere bluffers weten te snappen. Maar o wee. Verdenk je iemand onterecht van bluffen? Dan verlies je respect.

Onverslaanbaar in zijn eigen spel

Zo niet Van Houwelingen. Onverslaanbaar in zijn eigen spel, zo blijkt na enkele proefpotjes, kreeg hij van 999 Games genoeg respect om Capo della Mafia samen met de uitgever verder te ontwikkelen. Het werden vier jaren van nog meer spelen, kaarten en strategie aanpassen, elementen toevoegen die het spel spannender maakten.

Tot het goed genoeg was. Wanneer je als spellenmaker weet dat een spel goed genoeg is, is vooral een kwestie ervaring en intuïtie, zegt Van Houwelingen. Bij Capo della Mafia was de balans tussen bluffen en eerlijk spelen van groot belang. Van Houwelingen: ,,Als spelers negentig procent van de tijd aan het bluffen of juist eerlijk spelen, is het niet interessant.’’

Minstens zo belangrijk als dit soort technische en spelinhoudelijke elementen, is het plezier van de spelers. ,,Een spel kan nog zo goed in elkaar zitten; als mensen er geen lol in hebben, kom je nergens.’’

Heeft Van Houwelingen nog een tip voor aspirant-spellenmakers? Zeker weten. ,,Hou een eerste prototype zo snel en simpel mogelijk. Je gaat een eerste versie nog heel vaak aanpassen.’’ Daarbij, adviseert hij, kijk wat er al op de markt is. Wees uniek. ,,Wetende dat er al een spel als Koehandel bestaat, is het niet handig om ook iets te verzinnen met koeien, kippen en ezels.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu