Verdubbeling N33 Zuidbroek- Appingedam, gasboringen (en nog veel meer projecten) vallen stil door stikstofbesluit

De N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Foto: Archief DvhN/Annemarie Kamp

Zeker 127 zeer belangrijke overheidsprojecten kunnen voorlopig niet doorgaan omdat ze mogelijk te veel stikstof uitstoten, meldt RTL Nieuws. Daaronder zijn minimaal zes grote projecten in Noord-Nederland.

'Slachtoffer' zijn onder meer de verdubbeling van de N33, de opknapbeurt van de Afsluitdijk en projecten in de gevangenissen in Ter Apel en Veenhuizen, de Johannes Post Kazerne in Havelte en op het spoor.

Eerder werd al bekend dat de lijst met projecten die vertraging oplopen of helemaal niet doorgaan door het stikstofbesluit wel eens akelig lang zou kunnen worden. Concrete namen van projecten waren echter nog niet bekend.

Kabinet bespreekt de lijst vrijdag

RTL Nieuws heeft nu de hand weten te leggen op een lijst met grote en kleine rijksprojecten die door het stikstofbesluit getroffen worden. Het kabinet bespreekt de lijst vrijdag in de ministerraad.

Het grootste project in Groningen is de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam en in Friesland kan de opknapbeurt van de Afsluitdijk niet doorgaan.
Lees verder onder het kader

Wethouder Appingedam reageert verrast

Wethouder Lea van der Tuin van Appingedam is verrast door het nieuws. Dat zei ze tijdens de raadscommissie woensdagavond. ,,Ik heb op dit moment meer vragen dan antwoorden en ik kan op dit moment niet inschatten wat de consequenties zijn.''

De wethouder wil het definitieve bericht van de provincie of Rijkswaterstaat afwachten.

Wat is het Stikstofbesluit?

Eind mei oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid (het Programma Aanpak Stikstof, afgekort PAS) in strijd is met Europese natuurwetgeving. De principiële uitspraak heeft gevolgen voor tal van bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden. Vergunningen voor veehouderijen, wegen en bedrijventerreinen mogen sindsdien niet meer worden afgegeven op basis van de huidige stikstofregels.

Te hoge concentraties stikstof zijn schadelijk voor de natuur en de gezondheid. Door een overdaad aan stikstof gaan bepaalde plantensoorten sneller groeien, maar komen andere juist in de verdrukking.

Op basis van het PAS gaven overheden toestemming voor allerlei activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten. Het uitgangspunt was dat een vergunning wordt verleend als er maatregelen worden genomen om de schade die stikstof aan de natuur veroorzaakt in te perken. Het probleem met die aanpak is dat vooraf helemaal niet vaststaat dat de maatregelen werken.

Nieuws

menu