Er is weer een torentje te zien op het kerkhof van Stedum. Restauratie van bijzonder koetshuis met lijkenhuisje dankzij 'handige harry's' voltooid

Het was een kwestie van de lange adem, maar door enthousiaste vrijwilligers is het toch gelukt: het koetshuis met lijkenhuisje op de begraafplaats van Stedum is gerestaureerd. Dankzij Stichting Historie Stedum is zelfs het eens verdwenen torentje terug op z’n plek.

Op de begraafplaats van Stedum staat een bijzonder gebouwtje uit de negentiende eeuw: het lijkenhuisje annex koetshuis. Het is compleet gerestaureerd en het eens verdwenen torentje is terug. Klaas Pilon werkt nog even wat distels weg.

Op de begraafplaats van Stedum staat een bijzonder gebouwtje uit de negentiende eeuw: het lijkenhuisje annex koetshuis. Het is compleet gerestaureerd en het eens verdwenen torentje is terug. Klaas Pilon werkt nog even wat distels weg. Foto: Anjo de Haan

Een dichtgemetseld kozijn, een metalen kanteldeur en een dak zonder het sierlijke torentje met windvaan. Het koetshuis met lijkenhuisje op de begraafplaats van Stedum verloor in 1970 flink wat charme toen de gemeente goedkoop lapwerk verkoos boven een passende restauratie. Sterker nog: de gemeenteraad had toen al toestemming gegeven om het markante bouwwerk te slopen. Het was aan Gedeputeerde Staten van Groningen te danken dat het niet gebeurde.

Nieuws

Meest gelezen

menu