Verdwijnt de omgekeerde vlag uit het straatbeeld na monsterwinst BBB? Johannes uit Grootegast: 'We hebben gewonnen, hè?'

Omgekeerde vlaggen aan de Noorderdwarslaan in Grootegast.

Omgekeerde vlaggen aan de Noorderdwarslaan in Grootegast. Foto: DVHN

Wat gebeurt er na de enorme verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging met de omgekeerde Nederlandse vlag? ,,Die rode zakdoek gaat ook verdwijnen.”

Na de historisch grote overwinning van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen kan de nationale driekleur volgens actiegroep Farmers Defence Force weer correct worden opgehangen. ,,De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken’‘, aldus bestuurslid Sieta van Keimpema.

Grootegast

Bij Johannes van der Veen (69) uit Grootegast hangt de vlag nu nog omgekeerd aan de gevel. Hij woont aan de Noorderdwarslaan, waar nog niet zolang geleden vrijwel iedereen het blauw-wit-rood had hangen. ,,Toen het een paar weken terug hard waaide, zijn er heel wat vlaggen kapotgegaan. Bij sommige huizen ligt-ie sindsdien op de grond. Die van mij was ook van de gevel gewaaid, al heb ik hem meteen weer gehesen.”

Van der Veen vervolgt: ,,Maar na deze week is het voorbij. We hebben gewonnen, hè? Ik vind het geweldig dat de boeren zoveel steun hebben gekregen. Vanuit heel Nederland. We hebben de vlag al lang geleden opgehangen omdat we geen vertrouwen meer hadden in de overheid. We waren de eersten in de straat.”

Juichend voor tv

Van der Veen zat woensdag tijdens de uitslagenavond juichend voor de tv. ,,Mijn vrouw vond het ook hartstikke mooi. Het gaat eindelijk de goede kant op. En niet onbelangrijk: het kabinet heeft nu een groot probleem. Ze moeten nu wel naar de boeren luisteren.”

En de rode zakdoek, misschien wel hét symbool van het boerenprotest? ,,Die houden we nog even op de auto, maar ook daar stoppen we straks mee”, zegt Van der Veen. ,,Of dat ook geldt voor de rest van de straat? Ik heb nog niemand gezien of gesproken. Misschien moeten ze allemaal even bekomen van de schrik.”

Roden

In het weiland langs de doorgaande weg van Peize naar Roden hangen vele blauw-wit-rode vlaggen aan panlatten. De maatschap Wieland-Mulder, een van de overgebleven melkveehouderijen in Roden, huurt het weiland.

,,We hebben de vlaggen niet zelf opgehangen en hebben even overlegd met de initiatiefnemers. We halen de vlaggen een dezer dagen weg. De kiezers hebben hun voorkeur uitgesproken. Ik hoop de politiek daar iets mee doet, want BBB kan het niet alleen”, zegt boer Johan Wieland.

Hoogersmilde

Dieneke Joling van de gelijknamige bollenteler in Hoogersmilde was een van de initiatiefnemers van de vlaggenactie langs de Drentsche Hoofdvaart. De vlaggen zijn geruime tijd geleden al verwijderd, maar Joling heeft nog een omgekeerde verlichte vlag aan het bedrijfspand hangen.

,,De lampen gaan uit. Wij zijn trots en blij dat de BBB zo groot is geworden. Burgers krijgen weer hoop. Ze hebben aangegeven dat het zo niet langer kan. Boeren durven weer te geloven in een toekomst en we hopen dat dorpsfeesten als paasvuren en carbidschieten, die te maken hadden met strengere stikstofregels, gewoon door kunnen gaan.”