Vergeelde verzamelwoede in vitrines voor blokkende studenten

Dwalen in de wereld van de vermaarde natuurvorser Jaq. P. Thijsse (1865–1945). Weer even snuiven aan de wereld van vroeger in het plaatjesalbum van het legendarische Groningse koffiemerk Tiktak. Studenten die nu in de Universiteitsbibliotheek druk aan het blokken zijn voor de tentamens, lopen langs de expositie met verzamelalbums uit de afgelopen eeuw die in de vitrines liggen.

UB-medewerker Evert Jan Reker met zijn favoriete verzamelalbum. Het knaagt dat hij een plaatje nooit heeft kunnen vinden: voetballer Wim van der Heide.

UB-medewerker Evert Jan Reker met zijn favoriete verzamelalbum. Het knaagt dat hij een plaatje nooit heeft kunnen vinden: voetballer Wim van der Heide. Foto: Duncan Wijting

Evert Jan Reker, die de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek in Groningen beheert, gebaart naar de vitrine die zijn favoriete verzamelalbum bevat. Het is een album met plaatjes van voetbalsterren uit de Eredivisie 1971/1972. Het ligt opengeslagen bij FC Groningen. Martin Koeman kijkt met een keurige scheiding ernstig de wereld in en Piet Fransen, mister FC Groningen, lijkt al te broeden op zijn volgende doelpunt.

Heeft iemand nog een plaatje van voetballer Wim van der Heide?