'Vergeten hoekje' van Appingedam voelt zich, ondanks antwoord van minister Ollongren, nog steeds in het verdomhoekje

Cindy Looyé-Sinnema (links) deelt 'makelaarsborden' uit aan medebewoners in de Secretaris Holscherlaan. Foto: Geert Job Sevink

Bewoners van de straten in Appingedam die zichzelf ‘het vergeten hoekje’ hebben genoemd, zijn teleurgesteld in de antwoorden van Minister Kajsa Ollongren op schriftelijke vragen van SP-kamerlid Sandra Beckerman.

De bewoners willen duidelijkheid over de versterking in hun wijk. Om hun heen worden huizen gesloopt en herbouwd in het kader van de versterking, maar zij weten nog steeds niet of er überhaupt wat aan hun woningen gaat gebeuren.

Met makelaarsborden met daarop de tekst #EnWijDan? en door in te spreken bij raadsvergaderingen proberen de bewoners aandacht te vragen voor hun straten. Het gaat om ruim honderd woningen tussen de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel en de Burgemeester Klauckelaan.

Vergeten hoekje is niet vergeten

In de beantwoording van de schriftelijke vragen laat minister Ollongren weten dat het hoekje niet vergeten is. De huizen zijn geïnspecteerd en worden nog dit jaar beoordeeld.

Maar dat stelt de bewoners niet gerust. Door de nieuwe veiligheidsnorm die vanaf 1 juli geldt, vrezen zij helemaal niet meer in aanmerking te komen voor versterking. In die norm wordt rekening gehouden met de afbouw van de gaswinning in het gebied. Naar verwachting zijn er minder maatregelen nodig omdat het risico van de aardbevingen daardoor mogelijk afneemt.

‘Spelregels veranderen gedurende het spel’

In dat geval zitten de bewoners met de gebakken peren. Overal om hen heen worden duurzame nieuwe woningen gebouwd terwijl er aan hun huizen niets gebeurt. „We staan op dezelfde grond, hebben dezelfde type woningen en de woningen zijn gebouwd in dezelfde periode”, zegt bewoner Richard Hoekstra. „De spelregels worden tijdens de wedstrijd veranderd en niet in ons voordeel.”

Het buurtcollectief #EnWijDan beraadt zich nog op verdere acties. „We proberen de fracties te benaderen voor de vergadering van de Tweede Kamer van volgende week. We blijven benadrukken dat er in deze wijk ruim duizend woningen sloop nieuwbouw krijgen en ruim honderd niet. Dat is niet uit te leggen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu