Lees hier het artikel waarmee verslaggevers Bas van Sluis en Lyanne Levy de Tegel wonnen: 'Verhoor premier Mark Rutte totale deceptie'

Minister-president Mark Rutte, de man die al twaalf jaar een constante factor is in het gaswinningsdossier, zei veel tijdens zijn verhoor met de parlementaire enquêtecommissie, maar verklaarde weinig.

Mark Rutte

Mark Rutte Foto: ANP

Altijd één iemand tussen jou en het probleem hebben. Het kenmerkt het twaalfjarige premierschap van Mark Rutte. En toch zeker rond de gaswinning en aardbevingsproblematiek van Groningen.

Dat beeld kwam donderdag heel duidelijk naar voren tijdens het bijna vijf uur durende verhoor onder ede van premier Rutte. Een verhoor waarbij de premier aangaf dat het vertrouwen van de inwoners van Groningen in de overheid en de politiek is gedaald tot ,,min honderd”. Dat deze ramp in slow-motion, zoals hij het zelf al eens betitelde, zich al tien jaar voortsleept onder zijn verantwoordelijkheid, maakt Rutte niet aan het twijfelen. Van opstappen wil hij niet weten, omdat hij ,,vorig jaar weer een mandaat” heeft gekregen als leider van de VVD van de Nederlandse kiezers.

Bijna surreëel verhoor

Het verhoor was van tijd tot tijd bijna surreëel te noemen. Volgens de minister-president kwam toenmalig minister Henk Kamp, die de aardbevingsproblematiek tijdens Rutte-II in portefeuille had, ,,misschien wat zakelijk over”. Maar Rutte verzekerde alle toehoorders dat hij ,,weinig mensen kent met zoveel emotie als Henk Kamp”. Iets wat haaks staat op eerdere verklaringen onder ede van bijvoorbeeld Jelle van der Knoop (oud-voorzitter Groninger Bodem Beweging) en Eelco Eikenaar (oud-gedeputeerde).

Op een gegeven moment zei Rutte dat het nieuwe kabinet (onder zijn leiding) het subsidiedrama, waarbij duizenden Groningers in januari in de wachtrij stonden in de hoop op een geldbedrag, niet kon oplossen. Dat had het vorige kabinet (ook onder zijn leiding) moeten doen. Er waren vele waarschuwingen, probeerde commissielid Peter Kwint. ,,Ja. En toch ging het fout”, zei Rutte afgemeten.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's