Verhuizing vier zorgcentra Oosterlengte Winschoten is een operatie met militaire precisie

Er wordty volop gewerkt aan de verhuizing. Foto: Harry Tielmam

Zorginstelling Oosterlengte staat voor een megaverhuizing waarbij vier zorgcentra zijn betrokken en ongeveer honderd cliënten. Een verhuizing met impact.

De week van 10 tot en met 17 december staat in het teken van verhuisdozen en voor de bewoners het verkassen naar hun nieuwe, dan wel tijdelijk, onderkomen. ,,En dat heeft impact”, beseft bestuurder Ismay Kremers. Daarom is het personeel op het hart gedrukt goed te kijken hoe de mensen reageren op de verhuizing.

'Nazorg belangrijker dan voorbereiding'

,,De nazorg wordt misschien nog belangrijker dan de voorbereiding”, meent Kremers. ,,Want we hebben al te maken met een kwetsbare doelgroep. Het gaat om mensen met een lichte, maar ook zware indicatie, maar voor beide groepen hakt dit er natuurlijk wel in.”

Personeel en leiding beseffen dat veel mensen op hun oude dag honkvast zijn en het liefst niet uit hun vertrouwde omgeving weg willen. Maar aan de verhuizing valt niet te ontkomen. In Nieuwe Pekela betrekken 36 mensen volgende maand hun nieuwe onderkomen in De Clockstede.

De planning moest naar achteren worden verschoven, nadat de bouwer failliet ging en er in allerijl een nieuw bedrijf moest worden gezocht. Het complex is in eigendom van Oosterlengte.

Verhuizing naar Emmaheerdt

Anders is het gesteld met de bewoners van Renselheerdt in Winschoten. Een deel gaat naar het nieuwe verpleegcentrum Emmaheerdt, bij de oude lts in hartje Winschoten. De andere groep verhuist, al dan niet tijdelijk, naar Nieuw Vredenhoven in Scheemda. Bewoners van Nieuw Vredenhoven gaan op hun beurt naar het naastgelegen Havenzicht, ook net gebouwd.

,,We pakken deze operatie met militaire precisie aan”, zegt Kremers. Maar ze erkent dat sommige mensen moeite hebben hun ‘oude bestaan’ op te geven. ,,Maar we kunnen niet anders en denken dat we goed gecommuniceerd hebben.”

Lastige communicatie

De verhuizing en de daaraan gepaard gaande communicatie was lastig, omdat de bewoners van Renselheerdt met twee partijen te maken hebben. Het complex is eigendom van Woonzorg Nederland en de zorg wordt geleverd door Oosterlengte. De aanleunwoningen van het Onpad, naast Renselheerdt, blijven overigens buiten schot.

Die mensen kunnen op hun plek blijven. Woonzorg Nederland richt zich in eerste instantie op renovatie van Renselheerdt. Hoe en wat, over aanpak en oplevering, is nog onduidelijk, volgens Kremers. Ze houdt zelf rekening met een oplevering ergens in 2022.

Nieuws

Meest gelezen

menu