Ondernemers vechten om winkels in de Herestraat: nieuwkomers en stoelendans in de binnenstad van Groningen

De ‘te huur’-posters op winkelruiten in de Herestraat maken plaats voor nieuwe zaken. De grooste winkelstraat van Groningen is in trek en bedrijven willen zich er vestigen.

Costes opent volgende week in het midden van de Herestraat.

Costes opent volgende week in het midden van de Herestraat. Foto: DVHN

Het Italiaanse lingeriemerk Intimissimi en been- en badmodemerk Calzedonia trekken in de twee panden waar voorheen Adidas en Sneakers zaten, pal tussen Aspact en Van Arendonk. Dat meldt Oogst Groningen op Facebook.

Kledingwinkel Costes verkast van het pand tegenover de Hema naar het midden van de winkelstraat. Op hun oude stek komt modezaak Cotton Club. Op de ramen van de voormalige First In Jeans hangt een poster waarop met grote letters koffiezaak Cesile wordt aangekondigd.

Groningen heeft aanbidders

Vastgoedmakelaar Igor Feenstra van Kooistra en Feenstra Bedrijfsmakelaars liet in maart al doorschemeren dat er genoeg ondernemers zijn die wel een plekje willen bemachtigen in het centrum. Een deel van de deals lijkt nu te zijn afgerond en de nieuwkomers laten van zich horen.

Ook buiten de drukste winkelstraat is sprake van verandering. Zo is Boekhandel Riemer van plan om in het oude pand van reisorganisatie Killroy een tweede filiaal te starten en hangen stickers van broodjeshuis BackWERK op het pand waar eerst DiCapolavori zat.

Klup de Dag

Aan de Oosterstraat 27 wordt flink verbouwd. Daar opent medio september een tweede vestiging van modezaak Klup de Dag, opgericht door Ivo van Baal (34) en Rick Klap (31). Zij werkten allebei bij kledingwinkel Men at Work toen deze failliet ging. Daarna hebben ze een eigen concept opgezet. Het eerste filiaal staat in Leeuwarden, nu komt Groningen erbij. ,,We verkopen eigenlijk van alles’’, zegt Klap. ,,We hebben merken als Carhartt, Levi’s, Arte Antwerp en Obey.’’

De keuze voor dit pand was snel gemaakt. ,,Het is een superleuk en levendig straatje, eigenlijk de stad in het klein. Er zit van alles: barren, café’s en zelfs een hoedenboetiek. Als de buslijn er in de toekomst ook uitgaat, wordt het helemaal een mooi winkelgebied.’’ Klup de Dag wordt ongeveer 300 vierkante meter groot.

Ook zaken vertrokken

Dan zijn er ook nog zaken die al lang en breed open zijn: Jamin opende eerder deze zomer de deuren, begin dit jaar verhuisde Rituals van een minizaak naar de kop van de Herestraat en ijssalon Room verkoopt ijs aan de Vismarkt.

Dat er ruimte is voor nieuwe zaken in de stad betekent ook dat ondernemingen zijn verdwenen. Onder meer modezaken Maxime en In Petto hebben afgelopen jaar de deuren voorgoed gesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu