Verkiezing Eemsdelta wordt 'proeflokaal' voor landelijke verkiezing

De potloden worden eens in het half uur schoongemaakt. Foto: Huisman Media

Stemmers die naar de stembus gaan voor de nieuwe gemeente Eemsdelta nemen het voortouw op de manier waarop straks de Tweede Kamerverkiezingen gaan plaatsvinden. De verkiezing wordt ‘coronaproof’ gehouden. „We zijn een proeflokaal.”

Dat zei Gerard Beukema gisteren tijdens een vergadering van de drie fuserende gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Beukema is voorzitter van de Stuurgroep Herindeling Eemsdelta en burgemeester in Delfzijl. Hij heeft een voorschrift gekregen over hoe er straks gestemd kan worden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Beukema gaat die plannen ook opvolgen voor de stemming voor de nieuwe gemeente Eemsdelta. „We kunnen geheel voldoen aan het kader. Ik heb vol vertrouwen dat het ons lukt.”

Ook stemmen in verzorgingshuizen

Daarbij zijn alle stembureaus die bij andere verkiezingen open waren in gebruik, ook die in verzorgingshuizen. Jan Ottens van de Seniorenpartij sprak daar zijn onzekerheid over uit. Volgens Beukema wordt er gekeken hoe de looproutes zo kunnen worden ingedeeld dat de bewoners van de tehuizen niet in dezelfde routes lopen als de bezoekers.

De gehele operatie wordt een ‘forse inzet’, zegt Beukema. Er moet goede ventilatie in de stembureaus zijn, dat wordt momenteel overal gecontroleerd. Ook wordt er bij de deur een gezondheidscheck uitgevoerd en de hoeveelheid bezoekers in de gaten gehouden.

Potloden poetsen

Verder worden de stemhokjes elk half uur schoongemaakt, net als de rode potloden. Piet van Hoogdalem (CDA) verwondert zich daarover: „bij de diploma-uitreiking van mijn zoon werd iedere gebruikte pen weggegooid. Nu hoor ik dat een potlood elk half uur wordt schoongemaakt.” Beukema benadrukt dat het de richtlijn is om de potloden schoon te maken. Ook wordt er nog een test gedaan voorafgaand aan de verkiezingen op 18 november.

Volmachtigen blijft mogelijk, antwoordt hij op de vraag van Cees van Ekelenburg (D66) of het ook mogelijk is om meer volmachtigingen te schrijven. „Maar het is niet de bedoeling dat mensen met hele stapels komen.” Voor hele operatie is een ‘flink bedrag’ beschikbaar gesteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu