Verkiezingen voor gemeente Eemsdelta moeten coronaproof verlopen

Op 18 november mogen de inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum naar de stembus. Foto: ANP

De voorbereidingen voor de verkiezingen in de gemeente Eemsdelta zijn in volle gang. Door corona moeten er allerhande maatregelen getroffen worden.

Volgens burgemeester Gerard Beukema houden de gemeenten hierover nauw contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze volgen de richtlijnen van het RIVM. „Op dit moment zijn er nog geen problemen of obstakels waar we in de voorbereidingen tegenaan lopen.”

Spoedwet voor verkiezingen

Begin deze week maakte het kabinet bekend dat er een spoedwet komt om de aankomende verkiezingen coronaproof te laten verlopen. Op 18 november zijn er herindelingsverkiezingen in Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Oisterwijk, Vught, Boxtel en Haaren. Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

Kiezers mogen straks drie volmachtstemmen uitbrengen, in plaats van twee. Dat betekent dat één kiezer door drie mensen gemachtigd kan worden om een stem uit te brengen. Ook komen er meer mobiele stembureaus en wordt er gekeken naar kuchschermen en extra schoonmaakmiddelen.

Gemeenten krijgen extra geld van het ministerie om al deze extra maatregelen te kunnen bekostigen. Of dat voldoende is, moet blijken.

Hop, naar de stembureaus

De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is in het verleden regelmatig laag uitgevallen. De drie fusiegemeenten Loppersum, Appingedam en Delfzijl denken niet dat het coronavirus de opkomst negatief beïnvloedt. Wel zetten ze extra in op het informeren van de inwoners, zodat zij weten dat ze veilig kunnen stemmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu