Verkiezingen worden coronaproof: schone potloden, kuchschermen en digitale volmachten

Foto: Pixabay

Het kabinet komt met een speciale spoedwet om de aankomende verkiezingen coronaproof te laten verlopen. Kiezers mogen straks drie volmachtsstemmen uitbrengen, in plaats van twee. Ook komen er meer mobiele stembureaus.

Dat laat minister Kajsa Ollogren (Binnenlandse Zaken) dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer weten. ,,Corona is bij de komende verkiezingen vrijwel zeker nog onder ons’’, zegt Ollongren. ,,Maar door maatregelen te treffen kunnen deze verkiezingen zo worden georganiseerd dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stemlokalen.’’

Met een tijdelijke spoedwet wil Ollongren regelen dat een kiezer maximaal drie volmachtsstemmen mag uitbrengen. Nu zijn dat er nog maximaal twee. Ook wordt het mogelijk om een schriftelijke volmacht digitaal aan te vragen en te verstrekken. Dat is volgens Ollongren belangrijk voor kiezers die vanwege het coronavirus in quarantaine zitten.

Schoonmaakmiddelen

Om de 1,5 meterregel te kunnen naleven, komen er in de spoedwet ook nieuwe regels voor mobiele en bijzondere stembureaus. Zo kunnen gemeenten ervoor zorgen dat er genoeg plekken zijn om te stemmen. Op 18 november zijn er herindelingsverkiezingen in Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Oisterwijk, Vught, Boxtel en Haaren. Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

Op advies van het RIVM komen er kuchschermen voor stembureauleden. Ook zijn er straks schoonmaakmiddelen om de stemhokjes en potloden gedurende de hele dag schoon te houden. Verder komt er een apart stembureaulid in elk stemlokaal die kijkt of het niet te druk wordt en die, als dat nodig is, vraagt om de coronaregels op te volgen.

Wervingscampagne

Minister Ollongren kondigde maandag al aan dat het kabinet 30 miljoen euro voor gemeenten uittrekt om de verkiezingen goed te laten verlopen. Het kabinet laat ook weten dat er binnenkort een landelijke wervingscampagne begint om gemeenten te helpen bij het vinden van genoeg stembureauleden en stemmentellers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu