Verkiezingsfeest nachtburgemeester in geldnood

Foto Archief DvhN

Het traditionele feest rondom de verkiezing van de Groningse nachtburgemeester dreigt niet door te gaan. De gemeente subsidieerde voorgaande edities nog wel, maar dit jaar niet meer.

Het traditionele feest rondom de verkiezing van de Groningse nachtburgemeester dreigt niet door te gaan. De gemeente subsidieerde voorgaande edities nog wel, maar dit jaar niet meer.

Te veel
De organisatoren van het evenement vroegen op 1 december om 6500 euro subsidie voor een feest. Dat vond de gemeente te veel. ,,De verkiezing van de stadsdichter kostte vorig jaar 1500 euro'', zegt een woordvoerder. De organisatie baalt van de beslissing en verwacht dat zonder subsidie het traditionele verkiezingsfeest niet door kan gaan.

In plaats van een subsidie voor het evenement besloot de gemeente duizend euro per jaar te reserveren voor de onkosten die de nachtburgemeester maakt. ,,Als zij graag een feest willen organiseren rondom de verkiezing vinden wij dat helemaal geen probleem maar dan moet het bedrijfsleven maar bijspringen.''

Nachtburgemeester
Sinds 2011 heeft Groningen een officiële nachtburgemeester. De afgelopen jaren was dit Chris Garrit. Hij fungeerde als spreekbuis van het nachtleven en riep straatzanger Moti officieel uit tot ‘Stadsmuzikant'. De verkiezingen voor het ‘ambt' vinden elk jaar plaats in Huize Maas, gevolgd door een groot feest.

Steun
Sebastiaan Hagewoud, organisator van het evenement, baalt van de beslissing van de gemeente om de subsidie niet te verstrekken. Met zijn bedrijf What's Cooking Event Ingredients organiseerde hij de feesten in 2011 en 2013. Aanvankelijk zou het verkiezingsfeest op 19 februari worden gehouden in Huize Maas. Dat gaat sowieso niet door, meldt Hagewoud.

Hij hoopt nu op steun vanuit het bedrijfsleven om alsnog een feest te kunnen organiseren maar zoals het er nu uit ziet lijkt de financiering van het feest niet rond te komen. ,,We kunnen ook wel een kratje bier kopen en bij ons op kantoor iemand uitroepen tot Nachtburgemeester maar echt leuk is dat niet.”

Bezoekers laten betalen is, volgens Hagewoud, geen optie. ,,Dan zit je met een grote onzekere factor. Ik vind het niet erg als we er een beetje bij inschieten maar daar zit wel een grens aan.'' Bovendien, vindt hij, ,,het gaat hier om het algemeen belang''.

Nieuws

Meest gelezen

menu