Vermiste 22-jarige student gevonden in water bij Marwixkade in Groningen. 'Afschuwelijk, zo jong en vlak voor de kerstdagen'

De duikploeg die zochten naar de jonge man, en hem vonden in het water. Foto: Venema Media

De zoektocht naar een vermiste jonge Groninger is tot een triest einde gekomen. Donderdagmiddag werd een overleden persoon uit het water nabij het hoofdstation van Groningen geborgen door duikers. Het bleek de 22-jarige student te zijn die sinds maandagnacht zoek was.

De politie Noord-Nederland meldt na onderzoek dat er geen sprake is geweest van een misdrijf. „We gaan uit van een noodlottig ongeval”, aldus politiewoordvoerder Thijs Damstra.

De Groene Uilen-Moestasj

De 1,95 meter lange man speelde basketbal bij studentenbasketbalvereniging G.S.B.V. De Groene Uilen-Moestasj. Op de website had de club al een bezorgde melding geplaatst over hun vermiste speler, met de oproep eventuele informatie te melden.

Voorzitter Lonneke Mulder van De Groene Uilen-Moestasj: „We zijn heel erg geschrokken van wat er gebeurd is. Op de oproep (rondom de vermissing) kwamen nog niet veel meldingen binnen… We hielden ons hart dus vast, maar weten niet meer dan het publiek.” Het is nog vers voor de basketballers. Over wat er de fatale nacht gebeurd kan zijn wil het bestuur dan ook niet speculeren. „Dat is voor de politie. Uit respect voor zijn familie en de privacy willen we nu ook nog niet zoveel zeggen over hem.”

Persoon gesignaleerd met sonarsonde

Behalve door de politie werd meegezocht door de vrijwilligers van het Search and Rescue-team. Donderdagmorgen werd met een sonarsonde van het Landelijk Team Onderwater Zoekingen gezocht en daarbij werd een persoon onder water gesignaleerd. De omgeving langs de waterkant aan de Marwixkade was vervolgens enkele uren afgezet om de specialisten hun werk te laten doen.

Enkele Groningers zagen alle inzet langs een normaal rustiger strook met groen, fiets- en wandelpad en huizen langs het water. Het was duidelijk dat het mis was. „Wat is hier aan de hand?”, vraagt een passant, die de busjes ziet. De man schrikt en denkt terug aan zijn eigen jonge jaren. „Afschuwelijk, zo jong en vlak voor de kerstdagen. Ik heb ooit bij de waterkant van een modderige sloot in het donker staan plassen en viel er pardoes in… Mijn kameraden hebben me toen nog kunnen grijpen. Je weet niet wat je meemaakt.” Ook een oudere bewoner van een appartement aan het water schrikt ervan, zoveel politie en duikers in actie dicht bij huis. „Ai, wat is dat?”

De student werd maandagnacht tussen 3.00 en 4.00 uur voor het laatst gezien. Hij ging lopend weg uit een woning aan de Brugstraat, wat verderop in het centrum, en wandelende richting de lange Paterswoldseweg. Naar verluidt droeg hij op dat moment geen jas. De vindplaats is enkele honderden meters verderop, nabij de gebouwen waar onder meer de Groninger Archieven in gevestigd zijn. Eind van de middag zijn er bloemen neergelegd.

Nieuws

Meest gelezen

menu