Noorderling met aanhoudende luchtwegklachten kan zich nog deze maand op corona laten testen

Noorderlingen met aanhoudende luchtwegklachten kunnen nog deze maand via hun arts laten testen of ze het coronavirus hebben gehad. Een antistoffentest wijst dat uit.

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

De medische laboratoria Izore en Certe in Leeuwarden en Groningen hebben een test in huis gehaald waarmee ze in het bloed antistoffen tegen het virus kunnen aantonen.

Huisartsen en medisch specialisten krijgen zaterdag, maandag of dinsdag een brief waarin wordt aangegeven hoe zij de antistoffentest kunnen aanvragen.

,,De meeste mensen met corona-achtige klachten zijn niet getest”, legt arts-microbioloog Jan Weel uit. Mensen die de longziekte gehad hebben kunnen nog lang klachten houden. ,,Covid-19 is een smerige, gemene longontsteking. Je kunt er nog drie, vier maanden flink last van hebben, nog flink moe zijn. Dan wil je weten of dat een corona-effect is, die mensen gun je een antwoord.”

Aanhoudende luchtwegklachten

Medisch directeur Anne-Marie van Elsacker benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de noorderlingen zich massaal melden. Alleen mensen met aanhoudende luchtwegklachten komen in aanmerking. ,,Anders kunnen onze priklaboratoria het niet aan.” Ook waarschuwt Van Elsacker dat de wetenschap over het gehad hebben van het coronavirus weinig zegt over immuniteit voor de ziekte Covid-19. ,,Daar is nog heel weinig over bekend.”

De 168 antistoffentesten die al in omloop waren, achten de noordelijke laboratoria net als het RIVM niet betrouwbaar genoeg. Weel: ,,Vooral de sneltesten die bijvoorbeeld Corendon (reisorganisatie en vliegmaatschappij, red.) en ook een Leeuwarder fysiotherapeut voor zeventig of tachtig euro wilden aanbieden, zijn zeer onbetrouwbaar. De kans is groot dat mensen die hartstikke ziek zijn toch negatief testen, met alle gevolgen van dien.”

De test die Izore en Certe aanbieden is dezelfde als die door bloedbank Sanquin en het Rotterdamse universitair ziekenhuis Erasmus MC worden gebruikt. Het gaat om een antistoffentest van het Chinese bedrijf Wantai. Izore heeft de test ‘gevalideerd’ op tweehonderd Friezen die in maart positief zijn getest op het coronavirus. ,,Dit is de test met de hoogste betrouwbaarheidsscore”, legt Weel uit. ,,De antilichamen die deze test aantoont, komen het dichtst in de buurt van neutraliserende antilichamen.” Op dit moment wordt door het Erasmus MC onderzocht in hoeverre mensen die deze neutraliserende antilichamen in het bloed hebben immuniteit hebben opgebouwd voor het coronavirus.

‘Dit is de test met de hoogste betrouwbaarheidsscore’

In het Noorden zijn volgens het RIVM in totaal 1439 mensen positief getest op het coronavirus. Naar schatting hebben zo’n tien keer zoveel mensen het virus doorstaan. Wat een antistoffentest kost en wie dat moet betalen, is volgens Van Elsacker nog onbekend.

Het aanbieden van antistoffentesten staat los van de testen die bepalen of iemand op dit moment het coronavirus heeft, de zogenaamde PCR-testen. De rijksoverheid wil deze testen per 1 juni aanbieden aan iedereen met griepachtige klachten. Dit kunnen in theorie dertig- tot veertigduizend per dag zijn. Of er daadwerkelijk zoveel getest gaat worden, betwijfelt Weel zeer. ,,Dankzij maatregelen is het virus op zijn retour. Dat is goed nieuws, laten we hopen dat het zo blijft.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu