Vermogen van inwoners van Drenthe en Groningen gestegen, met dank aan de stijgende huizenprijzen

Foto: Unsplash

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is het doorsnee vermogen vorig jaar gestegen ten opzichte van 2018. Dit komt vooral doordat huizen meer waard zijn geworden.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS dinsdag heeft gepubliceerd over het vermogen van huishoudens in 2019. Het gemiddelde vermogen van Nederlanders is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat komt omdat woningen in het grootste gedeelte van Nederland in waarde zijn gestegen. Zo bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 49,8 duizend euro aan het begin van 2019. Dat is 12 duizend euro meer dan in 2018.

Grote verschillen

Het doorsnee vermogen is het getal dat precies in het midden zit van alle vermogens binnen een gemeente. Dat betekent dat de helft van de inwoners meer bezit en de andere helft minder. In bijna elke noordelijke gemeente is het doorsnee vermogen gestegen. Schiermonnikoog gaat er als enige gemeente op achteruit. Daar zakte het doorsnee vermogen van 101,2 duizend euro naar 88,1 duizend euro. Op Ameland (172,2), in De Wolden (164,5) en in Westerveld (153,7) vinden we de hoogste doorsnee vermogens van het Noorden.

Het laagste doorsnee vermogen vinden we in Rotterdam. Met 6,1 duizend euro is een doorsnee huishouden in de gemeente het armst. De gemeente Groningen volgt met 6,9 duizend euro. Dat is een groot verschil met de gemeente waar het hoogste doorsnee vermogen van 381 duizend euro te vinden is, in het Brabantse Bloemendaal.

Leeftijd

Die verschillen zijn vooral te wijten aan leeftijdsverschil. In steden als Rotterdam, Groningen en Amsterdam, die alle drie het laagste scoorden, wonen veel jongeren en studenten. Zij bezitten meestal geen huis en hebben dus een lager vermogen dan 65-plussers, die vaak een huis bezitten en nauwelijks of geen hypotheekschuld hebben. Ook uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben doorgaans weinig vermogen. Zij wonen vaker in steden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu