Vernieuwd MuzeeAquarium Delfzijl telt af naar doorstart

Directeur Cynthia Heinen van MuzeeAquarium in overleg met een van de vrijwilligers. Foto Jan Zeeman

Het aftellen is begonnen voor het MuzeeAquarium in Delfzijl. Op 1 juni heropent het museum over de havenstad en zijn (maritieme) historie de deuren. Een jaar later dan gepland.

Laatst stond er al een koppeltje enthousiaste Duitsers met de neuzen tegen de nieuwe glazen entree. Die verbouwing zou toch nu zo langzamerhand wel eens klaar zijn? Helaas, directeur Cynthia Heinen moest haar gasten teleurstellen. Nog even geduld: ,,Maar jullie zijn toch al twee jaar dicht?’’

Geduld op de proef gesteld

Heinen haalt de anekdote aan om te onderstrepen dat liefhebbers tot over de landsgrens met smart wachten op de heropening van het MuzeeAquarium. Hun geduld is dan ook behoorlijk op de proef gesteld. Tot twee keer toe moest de heropening worden uitgesteld. Eerst van vorig jaar zomer naar de winter, vervolgens naar juni.

Maar nu gaat het er dan toch echt van komen. Vergeten is de turbulente aanloop, met eerst een toegangsweg en een stroomaansluiting die op zich lieten wachten, vervolgens een moeizame zoektocht naar het benodigde geld voor de inrichting en op de valreep in april ook nog scheuren in een nieuwe betonvloer.

Gratis entree op openingsdag

Met de 65 trouwe vrijwilligers waar het MuzeeAquarium op drijft, werkt Heinen nu aan de inrichting. Nog lang niet alles is klaar, maar als gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Hans Ronde het museum straks officieel openen, staat alles op zijn plek, verzekert ze. Vanaf zaterdag 2 juni zijn bezoekers welkom, op die allereerste openingsdag ook nog gratis.

Het nieuwe complex aan de Eems-zeedijk staat lichtjaren af van het ‘Handelsmuseum van Nationale en Overzeesche producten’ dat in 1929 opende in de plaatselijke Zeevaartschool en in krap negentig jaar uitgroeide tot het MuzeeAquarium. Van een handvol souvenirs die zeelieden mee naar huis brachten tot een ontzagwekkende collectie scheepsmodellen, -motoren en -werktuigen, schelpen, fossielen en mineralen en andere voorwerpen uit Delfzijls lange historie.

Alleen Duitse bunker bleef

Van het ‘oude’ MuzeeAquarium resteert alleen de Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daar huizen nog steeds de aquaria met vissen uit Eems, Dollard en Noordzee waar het museum zijn naam mede aan dankt.

Het vroegere Aquariom-zwemparadijs werd na een ‘make-over’ bij het museum getrokken. Het wedstrijdbad huisvest nu de scheepvaartafdeling en het golfslagbad biedt plek aan de archeologietak met hét pronkstuk van het museum: het hunebed van Heveskes.

Eemsdelta: 5500 jaar menselijke bewoning

Uit de bonte ‘verzameling van verzamelingen’ die het MuzeeAquarium was, hebben conservatoren Willy van der Schuit en Martin Hillenga een museum gesmeed dat een overzicht biedt van 5500 jaar menselijke bewoning van de Eemsdelta.

Die historie loopt van de bouwers van dat hunebed bij Heveskes via de Franse tijd en de Duitse bezetting tot de naoorlogse wederopbouw of nog recenter: de versterking van de zeedijk die reden was voor de sloop van het oude museum en de huidige doorstart.

De ‘Verhalen van Delfzijl’

Het ‘MuzeeAquarium 2.0’ is niet meer een verzameling objecten, maar vertelt de ‘Verhalen van Delfzijl’. Niet met een simpel bordje ernaast, maar interactief: met touchscreens en geluids- en filmfragmenten. ,,Bezoekers moeten vooral een leuke middag hebben. Je loopt straks letterlijk door de geschiedenis en spelenderwijs neem je er ook nog wat van mee naar huis.’’

Nieuws

menu