Vernieuwing Boogplein Winsum zes ton duurder maar kan toch beginnen

De herinrichting van het Boogplein in Winsum kan beginnen ook al kost het plan 620.000 euro meer dan begroot.

Het Boogplein in Winsum ligt al twintig jaar braak.

Het Boogplein in Winsum ligt al twintig jaar braak. Foto: Archief/Geert Job Sevink

De gemeenteraad stemde gisteravond in met de financiële oplossing.

Het Boogplein in hartje Winsum wordt heringericht. Er komen nieuwe woningen en winkels, wegen worden opnieuw bestraat en er komt een fietspad langs het Winsumerdiep. De nieuwbouw moet het centrum een extra impuls geven.

Boogplein ligt al twintig jaar braak

Het Boogplein, grotendeels een grasveld dat nu voor activiteiten wordt gebruikt, is veel dorpsbewoners al jaren een doorn in het oog. Het ligt al bijna twintig jaar braak. Voorheen stond er een grote bouwmarkt van Bob Sennema. Hij verhuisde naar het bedrijventerrein. Meerdere pogingen grote winkelketens naar het gebied te halen mislukten.

De Hoogte en Obergumer kerk

Voor de herinrichting is 3,5 miljoen euro beschikbaar, geld dat wordt betaald door Nationaal Programma Groningen (NPG). Maar het plan pakt 620.000 euro duurder uit dat verwacht. Aangezien er in Winsum ook plannen en geld zijn voor het opknappen van het gebied rond zalencentrum De Hoogte en de Obergumer kerk, gaat de gemeente 620.000 euro uit dat potje halen om het gat te dichten.

(Tekst leest door onder foto)


Geen schoonheidsprijs

De meeste gemeenteraadsleden vinden dat een mooie oplossing, hoewel ze zich afvragen hoe het komt dat er steeds miscalculaties zijn. Vooral de extra miljoenen die ze voor De Tirrel in Winsum beschikbaar moesten stellen, ligt ze nog vers in het geheugen. ,,Het verdient geen schoonheidsprijs’’, aldus Stefan van Keijzerswaard (VVD).

GroenLinks vraagt zich af waar het ten koste van gaat, want voor de Hoogte/Obergumer kerk zijn immers plannen cultureel iets te doen. Die plannen moeten komend jaar verder worden uitgewerkt. Maar alle politieke partijen willen vooral dat - na al die jaren - de schep snel de grond in gaat.

Ondernemersvereniging Winsum

De Ondernemersvereniging Winsum kan zich ook vinden in de oplossing, zegt voorzitter Joop Veldhuis. ,,Je moet reëel zijn. De gemeente heeft geen middelen en met verschuiving van het geld hoef je het centrumplan niet te versoberen maar kan het goed worden uitgevoerd. Bovendien komt het zo ook ten goede aan het dorp.’’

De werkzaamheden moeten eind volgend jaar beginnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu