Verpauperde woonboot bij Hoogkerk dreigt te zinken na hoog water eerder dit jaar. Omwonenden maken zich zorgen

De woonboot hangt half in het water SIKKOM

Een koelkast, grofvuil en zakken vuilnis dobberen in het water op het dek van een verzakte woonboot in de Zuidwending tussen Hoogkerk en Aduard. De boot maakt water en dat kan, op termijn, gevaarlijk zijn voor de natuur.

De boot zinkt al sinds eind februari, toen het water in Groningen zo hoog stond dat voor verschillende vaarwegen een vaarverbod werd afgekondigd. Daarnaast werden eigenaren van woonboten opgeroepen om hun touwen wat losser te hangen, anders zou de boot kunnen kapseizen. Die waarschuwing lijkt niet aangekomen bij de eigenaar van een woonboot in de Zuidwending, een zijtak van het Aduarderdiep tussen Hoogkerk en Aduard. Gevolg: het water stijgt, de boot kan niet mee omdat er geen speling op de touwen zit en zinkt voor een groot deel.

En zo ligt de witte boot nu al een tijdje scheef in het water. Een koelkast dobbert, net als verschillende vuilniszakken, in het water. Met blauwe touwen lijken de spullen te zijn vastgemaakt, om te voorkomen dat ze wegdrijven.

Brandweer komt al langs bij zinkende boot

Buren trekken daarover vanaf dat moment aan de bel bij verschillende instanties zoals de brandweer en gemeente Westerkwartier. Tevergeefs, blijkt vooralsnog, al kwam de brandweer volgens omwonenden wel een kijkje nemen. Volgens een omwonende heeft de gemeente moeite om de boot daar weg te krijgen.

De gemeente Westerkwartier laat weten in gesprek te zijn met de eigenaar. „Op dit moment zitten we in de handhavingsprocedure”, zo meldt een woordvoerder. Met enkele omwonenden heeft de gemeente een gesprek gehad en werd afgesproken dat ze op de hoogte worden gehouden. „Maar in het kader van privacy kunnen we verder geen mededelingen doen.”

Al eerder een verpauperde boot in dit kanaal

In hetzelfde kanaal lag eerder dit jaar een boot die langzaam verpauperde. Ook daarover trokken omwonenden aan de bel. Uiteindelijk moest de gemeente helpen bij het opruimen van de boot, maar wel pas nadat er olie uit de boot lekte en piepschuim op het water dreef.

Nieuws

menu