Verplaats één of meer supermarkten in de Groningse binnenstad naar locaties buiten het centrum. 'Maar kan de Aldi wel terugkomen?'

Supermarkt Albert Heijn aan de Vismarkt in Groningen.

Supermarkt Albert Heijn aan de Vismarkt in Groningen. Foto: Peter Wassing

De gemeente Groningen wil geen nieuwe grote supermarkten in de binnenstad van Groningen. Ze gaat nog een stap verder. Gekeken wordt of een deel van de bestaande grootgrutters kan worden verplaatst.

Op dit moment telt het centrum van Groningen vijf vestigingen van Albert Heijn en twee Jumbo’s. Supermarkten mogen zich overal vestigen. De gemeente is van plan bij nieuwe aanvragen een grens te stellen aan de toegestane winkeloppervlakte. Als de grens wordt bepaald op 600 vierkante meter is het wellicht niet interessant om naar het stadshart te komen.

De rem op grote supermarkten in het centrum van Groningen zat eraan te komen. ,,De grenzen zijn wel bereikt’’, stelt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA). Het gemeentebestuur vindt dat ze veel ruimte innemen in een binnenstad. Ruimte die je ook kunt geven aan lokale ondernemers. De wethouder geeft toe dat het niet meevalt om bestaande supermarkten te verplaatsen. ,,We kunnen met ze praten en andere locaties aandragen. Of dat lukt is afwachten. Je kunt het altijd proberen.’’

Logistieke problemen

Volgens Bloemhoff blijven de buurtsupers buiten schot. Een jaar geleden liet de gemeente al weten dat grote supermarkten in de binnenstad leiden tot logistieke problemen. Het gaat om laden en Lossen en steeds grotere vrachtwagens. Daar moet ook een einde aan komen. Volgens de gemeente lagen er geen nieuwe aanvragen voor supermarkten. Toch werd de kans dat er een nieuwe aanvraag zou komen in het geval er ergens een groot pand leeg zou komen, wel reëel geacht.

De supermarkten hebben inmiddels een assortiment dat ‘aanschurkt’ tegen de daghoreca en lokale foodspecialisten. Ook nemen ze volgens de gemeente veel ruimte in beslag. De gemeenteraad besprak woensdag hoe de horeca en de detailhandel zich ontwikkelt. Minder winkels, meer horeca en zaken die vooral het gemak van de consument dienen. Zo is het aantal bezorgzaken in Groningen de afgelopen jaren gegroeid van 52 naar 100 zaken. De gemeente wil dan ook paal en perk stellen aan de groei van flitsbezorgdiensten.

Ten koste van uitstraling

Bloemhoff: ,,Die hoeven niet in de binnenstad. Hun aanwezigheid gaat ten koste van de uitstraling. Ze verstoren het aantrekkelijke winkelbeeld. Het zijn voor ons distributiebedrijven. Geen winkels waar je iets kan kopen. We moeten ze een plek op de bedrijventerreinen geven. Hoe dat precies gebeurt, moeten we nog bepalen.’’ Volgens de gemeente is er ook praktische overlast. Veel fietsen op de stoep en fietsers die de straat overschieten. ,,We willen de binnenstad aantrekkelijk houden voor bezoekers.’’

‘Kan de Aldi terugkomen?’

PvdA-raadslid Rico Tjepkema hikt een beetje aan tegen de beperkte ruimte voor de supermarkten. ,,Toen ik studeerde was er in de binnenstad een Aldi. Kan bij het verplaatsen van supermarkten misschien toch een discounter als Aldi terug worden gehaald naar het centrum? Ik denk dat studenten dit zouden toejuichen.’’ In de raadszaal wordt geopperd dat er waarschijnlijk toch een financiële reden is geweest waarom Aldi zich uit de binnenstad heeft teruggetrokken.