Verpleegkundige Gerda van het UMCG grijpt laatste ticket uit oranje Alicante

Gerda van Bergen en dochter Noor, in Santa Pola.

Na een smoordruk half jaar in het UMCG kon hoofdverpleegkundige Gerda van Bergen eindelijk weer naar ‘haar’ Santa Pola, bij Alicante. Nu heel Spanje oranje is verklaard, vliegt ze halsoverkop naar huis.

Gerda van Bergen uit Groningen is nog altijd een beetje ‘flabbergasted’, zoals ze het zelf zegt, over het bericht dat maandag binnenkwam op haar telefoon. Heel Spanje in een klap oranje gebied. Wat betekent dat ze - net als duizenden andere Nederlanders die vakantie vieren in het land - bij thuiskomst tien dagen in quarantaine moet. ,,Ja, behoorlijk prut, natuurlijk”, zegt Van Bergen.

‘Toe aan vakantie’

Een weekje geleden vertrok Van Bergen met haar dochter Noor naar Santa Pola, even ten zuiden van Alicante, waar zij en haar man al meer dan vijf jaar een huis hebben. Om te kijken of alles het nog doet en op zijn plek staat. ,,Maar vooral ook omdat ik behoorlijk toe was aan vakantie, eerlijk gezegd”, zegt Van Bergen.

Ze is hoofdverpleegkundige in het UMCG, waar het sinds maart vanwege corona extra druk was. Medewerkers van het academisch ziekenhuis mochten in het voorjaar het vrijwel coronavrije Noorden niet uit, om de kans om het virus mee naar het ziekenhuis te nemen zo klein mogelijk te houden. Niet dat reizen naar het zwaar getroffen Spanje in die maanden een optie was.

Na een tijdje vrijwel weg te zijn geweest, is het virus sinds ruim een maand weer terug in het land. Maar dan vooral in Catalonië (166 besmettingen per 100.000 inwoners, in de afgelopen 14 dagen), Aragón (440), Madrid (366) en Baskenland (302). Ter vergelijking: in de gemeente Groningen is het actuele aantal besmettingen 20 op 100.000 inwoners en in Assen 8,7. In de regio Valencia, waar de provincie Alicante onder valt, is dit cijfer 80.

,,Het land is heel groot en de verschillen tussen de regio’s enorm. Ik zag het absoluut niet aankomen”, zegt Van Bergen over de beslissing van het ministerie van Buitenlandse Zaken om heel Spanje oranje gebied (alleen noodzakelijk reizen) te verklaren. ,,Anders was ik ook nooit vertrokken, natuurlijk.”

Thuisquarantaine heilig

Die tien dagen in thuisquarantaine zijn heilig voor de UMCG’er, dus besloot ze direct op zoek te gaan naar de eerste vlucht naar huis. ,,De site van Transavia lag direct zo goed als plat”, zegt Van Bergen. Het gebied ten noorden van Alicante, met Altea, Benidorm en Calpe als bekendste hotspots, is zeer populair onder Nederlandse Spanjegangers. ,,De eerste vlucht was al direct vol, maar in het vliegtuig van woensdag was nog één ticket beschikbaar. Die is voor mij. Heel blij mee.”

Zo’n 500 kilometer naar het zuidoosten, in Marbella, heeft de van oorsprong uit Dalen afkomstige Jos Langeland ook flink de balen van het reisadvies. Hij heeft al jaren loungebar Hestia in de badplaats. ,,Engelsen zagen we al niet meer, nu houdt het ook met de weinige Nederlanders op”, zegt Langeland. ,,We hadden goede hoop dat het in het najaar allemaal weer aan zou trekken, maar dat kunnen we nu ook vergeten. Zo’n reisadvies wordt niet zomaar weer teruggedraaid.”

Andere doelgroep

Zijn zaak is nu alleen nog ‘s avonds open. In plaats van elf, zoals tijdens normale zomers, heeft hij nu nog maar vijf personen in de bediening en soms zelfs maar drie. ,,We hebben ineens een heel andere doelgroep”, zegt Langeland. ,,Voor het eerst in al die jaren hebben we de zaak steeds vol met Spanjaarden. Dat is ook wel eens leuk, natuurlijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu