Verslavingszorg wil rokende, drinkende en te dikke patiënten in ziekenhuis laten afkicken (+poll)

Elke patiënt die een ziekte heeft die samenhangt met roken, drinken, te veel zitten of eten, moet in het ziekenhuis professionele hulp krijgen bij het afkicken.

Ter illustratie:

Ter illustratie: Shutterstock

Daarover hoopt arts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland afspraken te maken met het UMC Groningen, Wilhelmina ziekenhuis Assen en Medisch Centrum Leeuwarden. Hij vindt een gewillig oor bij de politiek en is in gesprek met de zorgverzekeraars.

,,Patiënten worden voor een operatie altijd gescreend op roken en alcoholgebruik. We noemen dit intoxicaties’’, zegt Van de Graaf. ,,Zeker als je rookt geven medisch specialisten vaak het advies om te stoppen met roken, omdat roken vrijwel alle ziekten en de behandeling ervan negatief beïnvloedt. We komen er steeds meer achter dat dit ook geldt voor alcoholgebruik, te veel zitten en ongezond eten.’’

Ongezonde leefstijl veranderen

Veel patiënten lukt het alleen niet om hun leefstijl te veranderen, ook al dringt de dokter er op aan. ,,Zij hebben daar hulp bij nodig’’, vindt Van de Graaf. ,,Mijn medisch specialisme is het helpen van mensen om hun ongezonde leefstijl te veranderen. We zijn aan het kijken of wij als Verslavingszorg Noord Nederland ook in het ziekenhuis onze hulp kunnen aanbieden, en niet alleen meer onze klassieke verslavingszorgpopulatie”, zegt Van de Graaf.

Verslavings- en leefstijlarts Van de Graaf en zijn directeur Gabriël Anthonio van Verslavingszorg Noord Nederland hebben vorige week weer een brief geschreven aan de Tweede Kamer met het verzoek voor betere financiering van de aanpak van tabaksverslaving te komen. Ze zijn bezig afspraken te maken met de ziekenhuizen.

Veel artsen en ziekenhuisbesturen willen wel. Het wachten is nog op de zorgverzekeraars, die verslavingsbehandeling binnen de kliniek of het ziekenhuis voorlopig niet kunnen vergoeden.

,,Daarvoor moet er met spoed een zogeheten DBC, Diagnose Behandel Combinatie, voor medisch specialistische leefstijlzorg komen’’, vindt hij. ,, Alles stagneert nu op de financiering.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu