Massapsycholoog vreest 1 juni, de dag dat de terrassen weer open gaan: 'Er staan echt geen tienduizenden agenten klaar om te handhaven'

1 juni, dat is een vrije dag. Dus wat als dat zonnetje uitbundig schijnt op deze Tweede Pinksterdag? Duiken we dan als koeien die na een lange winter weer uit hun stal mogen, massaal op die karige hoeveelheid terrasstoelen, ondanks dat er gewoon nog coronaregels gelden? ,,Het kan op dag één al feest worden”, stelt massapsycholoog Hans van de Sande vast. ,,De regels zijn dan echt niet meer te handhaven.”

Volle terrassen, in dit geval op archieffoto op het Poeleplein in Groningen.

Volle terrassen, in dit geval op archieffoto op het Poeleplein in Groningen. Foto: DVHN

Het ging tot nu toe best goed met het naleven van de coronaregels, stelt Hans van de Sande, als massapsycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Illegale bijeenkomsten zijn er nauwelijks, de overgrote meerderheid doet zijn best wat van de 1,5 metersamenleving te maken.

,,We komen uit een situatie van angst. Als je voortdurend griezelige verhalen hoort over wat er kan gebeuren, dan hou je je wel aan de richtlijnen.”

Maar nu de eerste versoepelingen worden aangekondigd, wordt de boodschap ook lastiger. Zo mogen op 1 juni de terrassen weer open en mogen restaurants en cafés weer maximaal dertig mensen ontvangen. Laat dat nou net Tweede Pinksterdag zijn.

,,Mensen nemen alle maatregelen echt wel serieus, maar de boog kan nou eenmaal niet altijd gespannen staan. Dus willen we weer het terras op. Als de zon schijnt die dag, kan het gelijk feest worden. Het wordt overal druk, en iedereen kan makkelijk de regels subtiel wat oprekken. Er staan echt geen tienduizenden agenten klaar om te handhaven.” En dan loop je dus al achter de feiten aan als overheid, stelt Van de Sande.

'Angst dat er gehandhaafd gaat worden, werkt beter'

Want de opgerekte regels met strenge boetes handhaven, is eigenlijk het laatste wat je als overheid wilt, vindt Van de Sande. ,,Handhaving slijt, terwijl de angst dat er gehandhaafd gaat worden, vaak veel beter werkt. Neem verkeersboetes: automobilisten die het kunnen betalen, overschrijden vaak gewoon de maximumsnelheid. Ze zijn er soms zelf best trots op hoeveel boetes ze gekregen hebben. Het werkt dan ook vaak beter als je je macht niet hoeft uit te oefenen.”

Het ‘nieuwe normaal’ vraagt steeds meer eigen verantwoordelijkheid van mensen zelf. Zolang het aantal ‘griezelverhalen’ rondom corona afneemt, hebben we echter steeds minder zin die verantwoordelijkheid te dragen, denkt Van de Sande.

,,Dus moet je ook blijven waarschuwen wat het betekent om besmet te zijn. Je moet blijven waarschuwen dat het best kan dat alles weer dicht gaat als het gezondheidssysteem weer bezwijkt onder coronapatiënten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu