Versoepeling coronamaatregelen in Drenthe en Groningen? Viroloog Bert Niesters positief over proef kabinet: 'Hopelijk gaan voor kerst eerste restaurants weer open'

Viroloog Bert Niesters van het UMCG. Foto: DvhN

UMCG-viroloog Bert Niesters is positief over de proef van het kabinet om begin volgend jaar in regio’s met het risiconiveau ‘waakzaam’ de teugels enigszins te laten vieren. ,,Hoewel ik nooit heb begrepen waarom alles in Drenthe en Groningen überhaupt dicht moest.”

In een aantal bioscopen, theaters en stadions mogen begin volgend jaar bij wijze van proef meer mensen komen, werd vrijdagochtend bekend.

De proeven mogen alleen in regio's waar op dat moment het risiconiveau 'waakzaam' geldt. Dat betekent dat de situatie goed onder controle is: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, mensen houden zich aan de regels, het bron- en contactonderzoek werkt goed en de zorg kan het aan.

Een goed initiatief, meneer Niesters?

,,Ik vind het een uitstekend idee, hoewel ik nooit heb begrepen waarom alles in Drenthe en Groningen überhaupt dicht moest. In de Randstad liep het aantal besmettingen op een gegeven moment uit de klauwen, maar in het Noorden hadden we het op de meeste gebieden goed voor elkaar.

Maar ik weet ook dat de burgemeester van Groningen (Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, red.) geen voorstander was van regionale verschillen. Dat kon ik ook wel weer begrijpen, want hij wilde voorkomen dat mensen dan van Amsterdam naar Groningen zouden reizen."

Die mogelijkheid is er straks nog steeds, toch?

,,Klopt, maar ik denk dat er inmiddels ook behoorlijk wat druk vanuit het bedrijfsleven op het kabinet komt om actiever bezig te zijn met de grote verschillen tussen regio's. Het aantal nieuwe besmettingen is in het Noorden niet hoog, de zorg kan het op dit moment aan en het bron- en contactonderzoek is redelijk op orde. Dat zijn belangrijke voorwaarden om hier te versoepelen."

Het risiconiveau staat in Drenthe, Groningen en Friesland nu nog op 'ernstig'.

,,Maar het verbaast me niet als we voor kerst naar 'waakzaam' gaan. Daarom zou het nog mooier zijn als er al voor kerst restaurants open gaan. Restauranthouders hebben heel veel initiatief genomen om coronaproof te werk te gaan. Het zou mooi zijn als dat beloond kan worden. 

Al blijft het oppassen. Als het in de Randstad weer helemaal fout gaat, moeten wij weer meer patiënten overnemen. We hebben met kerst en nieuwjaar bovendien een spannende periode voor de boeg. Als we in januari een nieuwe piek krijgen, wordt dit uitstekende plan meteen naar achteren geschoven. Dan zitten we voor we het weten al snel weer in maart."

Krijgen we in elk geval weer enigszins uitzicht op betere tijden?

,,Zonder meer. Ook door de gunstige berichten over het vaccin, uiteraard. Zolang mensen zich maar blijven realiseren dat we het met z'n allen moeten doen. Het klopt dat er weinig jongeren zijn die overlijden. Maar als zij in deze tijd geen bijbaantjes kunnen krijgen of hun vader of moeder ontslagen wordt, heeft dat ook te maken met het virus. Corona is onze gemeenschappelijke vijand. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu