Projectontwikkelaar hekelt rol gemeente Oldambt in voortgang ombouw zusterflat

De voormalige zusterflat bij het Lucas ziekenhuis in Winschoten wordt een complex met studio's voor jongeren. Foto: DvhN

De eerste studio’s in de voormalige zusterflat in Winschoten hadden al bewoond moeten worden, maar door trage besluitvorming op het stadhuis zegt de projectontwikkelaar geen tempo te kunnen maken.

Bijna een jaar geleden kocht vastgoed - en projectontwikkelaar David Maas de zusterflat bij het voormalig ziekenhuis in Winschoten. Met een gelikte video presenteerde hij het plan om van het beeldbepalende, enkele etages tellende gebouw een jongerenappartementen complex te maken. De doelgroep: 18 - tot en met 30 jaar en 69 studio’s met een oppervlakte van 28 -35 vierkante meter met een huurprijs variërend van 410 - tot 700 euro.

Ik praat tot dusver alleen met ambtenaren, onbegrijpelijk

Ruim elf maanden zijn verstreken. De asbestsanering is achter de rug en het gebouw is al grotendeels gestript. Het bestemmingsplan is gewijzigd van maatschappelijke zorg in wonen, maar het lukt Maas naar eigen zeggen niet om met de verantwoordelijke bestuurders van de gemeente Oldambt de plannen te bespreken. ,,Ik kom niet verder dan met ambtenaren te praten. En die zeggen: we komen met een nieuwe woonvisie die vanaf 2022 gaat gelden. Daar heb ik niets aan. Ik heb met de actuele woonvisie te maken en daarin staat dat er studio’s met een oppervlakte van 28 - 35 vierkante meter gebouwd mogen worden. Ja, maar zeggen ambtenaren: in de nieuwe visie komt een oppervlakte van maximaal 55 vierkante meter te staan. Onbegrijpelijk.”

Wethouder: Absoluut geen tegenwerking van de plannen

Erich Wünker (VVD) zegt dat van tegenwerking geen sprake is. ,,We willen graag meewerken, want we streven het zelfde belang na. Woningen voor jongeren. Daar is behoefte aan. Over de aantallen en oppervlaktes praten we nu met elkaar. Het klopt dat we geen 69 ‘kleine’studio’s willen, zoals hij voorstelde. Vlak voor de zomer hebben we daarover gesproken.”

Daar waar Maas geen fijn gevoel over het wederzijds contact heeft spreekt Wünker van constructief overleg, dat wordt vervolgd. ,,Daarin bespreken we de aantallen en het bestemmingsplan dat moet worden aangepast. We proberen een en ander zo snel mogelijk te realiseren.”

Uit een woningbehoefte onderzoek, in opdracht van Maas uitgevoerd, staat dat er veel behoefte is aan studio’s voor jongeren. ,,Deze doelgroep is groot, maar er is geen passende woonruimte. Iedereen roep op om meer te bouwen, gemeenten, de VNG, provincies en het Rijk, maar Oldambt werkt niet mee.” Mede vanwege de traag draaiende ambtelijke molens en geen contact met de bestuurders kunnen krijgen, voelt Maas zich genoodzaakt om de verbouwing te temporiseren. ,,We werken met de handrem er op.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu